Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Abu Bakr al-Baghdadi

Vođa Islamske države poziva na nove napade - Želi 'vulkan džihada'!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vođa Islamske države Abu Bakr al-Baghdadi založio se za napade na Saudijsku Arabiju, rekao da se njegov kalifat širi po arapskome svijetu, a u govoru koji se njemu pripisuje, a objavljen je u četvrtak, zatražio i stvaranje "vulkana džihada".

Baghdadi je još rekao i da američka vojna operacija protiv njegove skupine u Siriji i Iraku propada. Reuters nije mogao provjeriti autentičnost toga govora koji su prenijele džihadističke internetske stranice.

Pročitajte i ovo Gaza, 11. listopada 2023. - 6 Rat na Bliskom istoku Dugo su ljuti regionalni suparnici, a sad su obavili važan razgovor: Jedno je bilo presudno Mohammed bin Salman Nema pravde SAD potvrdio imunitet saudijskom princu u slučaju brutalnog ubojstva novinara: "Novac je ipak na prvom mjestu"

Iz Iraka dolaze kontradiktorni izvještaji nakon američkih udara u petak: govori se da je Baghdadi možda ranjen u jednome od napada. Sjedinjene Države objavile su u utorak da ne mogu potvrditi je li ubijen ili ranjen u blizini Faluje.

Govor nije datiran, ali spominje američko priopćenje od 7. studenoga u kojem se kaže da je predsjednik Barack Obama odobrio slanje još tisuću i pol američkih vojnika u Irak.

"Sinovi al-Haramaina (Saudijske Arabije)... Zmijina glava i srce bolesti ondje su... Isučite sablje", rekao je Baghdadi upotrijebivši pogrdni izraz za Saudijsku Arabiju.

Kako su sirijski pobunjenici lukavo prevarili IS!

Islamska je država zauzela velike dijelove Sirije i Iraka i u lipnju proglasila kalifat na teritoriju koji drži. Baghdadi je objavio da su mu se na lojalnost zakleli pristalice u Libiji, Egiptu, Jemenu, Saudijskoj Arabiji i Alžiru.

"Vojnici Islamske države... Neka u svuda bude vulkana džihada. Osvijetlite svijet vatrom borbe protiv svih diktatora", rekao je Baghdadi.

U dijelu govora u kojem spominje američku vojnu akciju protiv svoje organizacije, Baghdadi kaže: "Ovaj je križarski pohod najžešći i najstrašniji od svih, ali je i najveći neuspjeh". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene