Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

'Za kosovsku stranu prihvatljiv je dokument pregovaračke 'trojke' Kontaktne skupine od 14 točaka jedino ako odnose između Kosova i Srbije uređuje kao odnose između dviju država', izjavio je kosovski premijer Agim Ceku.


Ističući da kosovska strana ima mnogo primjedbi na dokument koji je 'trojka' predstavila 22. listopada u Beču, Ceku je nakon sjednice Skupštine Kosova izjavio kako će kosovska strana tražiti od međunarodne zajednice da primjedbe Prištine uđu u predloženi dokument.

Vezani članci Aleksandar Vučić Biden potiče Srbiju na priznanje Kosova, Vučić odgovorio: ''Već sam im jedanput u lice rekao što mislim o tome...'' Slika nije dostupna Bugarski sud oslobodio Agima Cekua

'Naše se primjedbe uglavnom odnose na jasnoću dokumenta. Dokument je prvo predložio posebne odnose sa Srbijoma, a mi smo rekli kako to nije potrebno i da odnose treba definirati kao normalne. Dokument govori o Prištini i Beogradu, a mi smo zatražili da govori o Srbiji i Kosovu, kao o dvjema državama', rekao je Ceku.

U dokumentu se navodi da nema povratka na stanje od 1999. godine, rekao je Ceku i dodao kako je kosovska strana posebno inzistirala na tome da se precizira kako nema podjele Kosova.

'U dokumentu se kaže da Srbija neće ometati Kosovo pri učlanjenju u međunarodne institucije, no mi smo rekli da se to podrazumijeva i da stoga ne treba biti navedeno u dokumentu', rekao je Ceku.

Također je iznio kosovsko stajalište da je suvišno spominjati
suradnju Beograda i Prištine u novčanom i bankarskom području jer je riječ o suverenim pitanjima Kosova.

Govoreći o nastavku pregovora o statusu Kosova Ceku je rekao da se čine napori kako bi se postigao konsenzus o priznavanju neovisnosti Kosova na osnovi plana Marttija Ahtisaarija.

'Neovisnost Kosova nema alternativu. Riječ je o neovisnosti na
osnovi Ahtisaarijeva plana, koja bi na početku bila nadzirana, s
jamstvima za manjinske zajednice, i o neovisnosti u okviru postojećih granica', rekao je kosovski premijer Agim Ceku.