Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bivši američki predsjednik Jimmy Carter jučer je optužio državnu tajnicu Condoleezzu Rice da ne govori istinu o navodnim upozorenjima koje mu je njezino ministarstvo dalo protiv razgovora s Hamasom prije njegova prošlotjednog posjeta Bliskom istoku.


State Department ranije je objavio da je pomoćnik državne tajnice zadužen za Bliski istok David Welch, izdao upozorenje Carteru, veteranu bliskoistočne diplomacije, prije odlaska na put.

Vezani članci U Gazi uništene stotine zgrada Uništene ceste, zgrade, stotine mrtvih: Izrael kaže da nema roka za završetak sukoba - ''Ne stojimo sa štopericom. Želimo postići ciljeve'' Izrael raketirao Hamas Ne smiruje se sukob na Bliskom istoku: Izrael raketirao domove zapovjednika Hamasa, Palestina kaže da su to najsnažniji udari dosad

"Savjetovali smo predsjednika Cartera protiv odlaska u regiju i posebno protiv kontakta s Hamasom", izjavila je Rice u utorak Kuvajtu.

"Predsjednik Carter ima veliko poštovanje za ...Rice i vjeruje da je ona istinoljubiva osoba. Međutim, možda nenamjerno, ona nastavlja davati izjave koje ne odgovaraju istini", navodi se u priopćenju koje je u srijedu objavio Carterov centar u Atlanti.

"Nitko iz State Departmenta, niti bilo kojeg drugog vladinog ministarstva nije nikada tražio od njega da odustane od nedavnog posjeta Bliskom istoku, niti sugerirao da se ne sastaje sa sirijskim predsjednikom (Basharom) Assadom ili čelnicima Hamasa", navodi se u priopćenju Carterovog centra koji dodaje kako je Carter pokušao nazvati Rice prije odlaska ali je ona bila na putu u Europi pa mu je poziv uzvratio pomoćnik.

"To je bila vrlo ugodna 15-minutna rasprava, tijekom koje on nije dao nikakve negativne ili upozoravajuće komentare opisane prethodno. On nije razgovarao s nikim drugim", stoji u priopćenju Carterova ureda.

Bijela kuća je u srijedu podržala državnu tajnicu Rice u sporu oko Carterova susreta s čelnicima Hamasa, palestinskog islamističkog pokreta koji SAD smatra terorističkom organizacijom.

Na pitanja novinara što će predsjednik George W. Bush učiniti da sankcionira Cartera za kršenje politike Washingtona, glasnogovornica Bijele kuće Dana Perino je odgovorila da je Carter "privatni građanin koji je odlučio ne povinovati se onome što je State Department zatražio od njega".

Carter je vrlo oštar kritičar Bushove politike prema Bliskom istoku, posebno višegodišnjeg zanemarivanja izraelsko-palestinskog sukoba, te kritičar Izraela kojeg optužuje za politiku "apartheida" prema Palestincima.