Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Britanski premijer David Cameron rekao je u petak kako je papa Franjo bio u krivu prošle godine kada je izjavio da je Velika Britanija 'uzurpirala' Falklandsko otočje Argentini.


Argentinski mediji prenijeli su da je tadašnji nadbiskup Buenos Airesa, a danas papa, na misi u povodu 30. godišnjice britansko-argentinskog rata za Falklande, lani rekao da je London taj teritorij 'uzurpirao'.

Godine 2010., mediji su prenijeli izjavu Jorgea Marija Bergoglija da je 'otočje naše'.

Vezani članci Povijesni susret pape Franje i šijitskog duhovnog vođe Sistanija Povijesni susret pape Franje i šijitskog duhovnog vođe Sistanija Slika nije dostupna Cameron: Argentina je 1982. htjela Falklandima oteti slobodu

>> Prva papina 'kontroverza': 'Britanci su uzurpirali argentinski teritorij'

Upitan za komentar Cameron je u petak rekao 's njime se, uz svo poštovanje, ne slažem'. Dodao je kako se stanovništvo otočja u Južnome Atlantiku referendumom početkom ovog tjedna jasno izjasnilo da želi ostati pod britanskom upravom.

'To je bilo izuzetno jasno izjašnjavanje', rekao je Cameron u Bruxellesu na summitu EU.

Argentina već 200 godina potražuje 500 kilometara udaljene otoke koje naziva Malvinima i zbog kojih je 1982. godine zaratila s Britanijom, no izgubila je nakon 74 dana. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook