Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Britanski premijer David Cameron izrazio je u petak ujutro po dolasku u zgradu Europskog vijeća nezadovoljstvo najnovijim prijedlogom višegodišnjeg proračunskog okvira EU-a, koji je iznio predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy.


"Imamo stvarni problem s nedostatkom napretka u pregovorima u proračunu. Sada nije vrijeme za premještanje novca iz jednog dijela proračuna u drugi, trebamo smanjiti troškove koje si ne možemo priuštiti. Ono što radimo kod kuće moramo napraviti i ovdje", rekao je Cameron po dolasku na nastavak summita o višegodišnjem proračunskom okviru za razdoblje 2014-2020. godine.

Predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy je u noći na petak predstavio novi prijedlog FF za razdoblje 2014-2020. od 972 milijarde eura, što je 1,01 posto bruto nacionalnog dohotka u Europskoj uniji. Ukupni iznos koji je Van Rompuy predložio ostao je isti kao i u njegovu prijedlogu od prošlog tjedna, što je 75 milijardi eura manje od iznosa koji je predložila Europska komisija, ali je predložio određenu preraspodjelu sredstava.

Vezani članci Bivši britanski premijer David Cameron na konferenciji Oslo Business Forum (Foto: Oslo Business Forum) Bivši britanski premijer, za čijeg je mandata izglasan Brexit: Za Veliku Britaniju najbolje bi bilo da ostane u Europskoj uniji Slika nije dostupna Objavljen proračun: Europa ''kratka'' za 14 milijardi eura, pročitajte tko će ostati kratkih rukava

>> Prekinut summit EU, na stolu novi prijedlog proračunskog okvira

Ni s novim prijedlogom nitko nije u potpunosti zadovoljan, ali najvećom opasnošću za postizanje konsenzusa, koji je potreban kada se odlučuje prorčaunskom okviru, smatra se Velika Britanija, čiji premijer ima vrlo mali manevarski prostor zbog pritiska u svom parlamentu.

Po neslužbenim informacijama, Njemačka pokušava izvršiti pritisak na Veliku Britaniju puštanjem u optjecaj ideja kako zaobići mogući britanski veto ako Cameron ostane pri svojim tvrdim stajalištima o drastičnom rezanju europskog proračuna i o zadržavanju britanskog rabata, neke vrste kompenzacije koju plaćaju sve zemlje članice kako bi se izbjeglo da Britanija plaća nerazmjerno veliki dio europskog proračuna.

Za višegodišnji proračunski okvir potrebna je suglasnost svih zemalja članica, što znači da svaka od njih ima pravo veta. Također je potreban pristanak Europskog parlamenta. Predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz izjavio je nakon završetka prvog dijela summita da europski parlamentarci neće prihvatiti bilo kakvo rezanje iznosa iz najnovijeg Van Rompuyeva prijedloga. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook