Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Velika Britanija i Francuska potpisale su dva sporazuma o čvršćoj vojnoj suradnji i suradnji na području nuklearne sigurnosti.


To je objavio britanski premijer David Cameron tijekom posjeta francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja, a prenose svjetske novinske agencije. 'Potpisali smo dva sporazuma, jedan o suradnji naših oružanih snaga koja će biti čvršća nego ikad', rekao je Cameron na konferenciji za novinare. 'Drugi pokriva suradnju u području nuklarne sigurnosti', dodao je.

>> Grčka: Otkriven paket bomba adresiran na Sarkozyja

Ti sporazumi, u kojima se francuske i britanske snage obvezuju na zajedničko djelovanje u budućnosti, u Francuskoj se smatraju povijesnima, dok britanska vlada ističe njihovu 'praktičnu vrijednost' u vrijeme 'stezanja remena'. Svrha nuklearnog sporazuma je uspostaviti jedan centar u Britaniji za razvoj pokusne tehnologije, a drugi u Francuskoj koji bi provodio simulirane pokuse.

Vezani članci Slika nije dostupna Obama, Merkel i Sarkozy čestitali novom britanskom premijeru Slika nije dostupna Gordon Brown najlošije odjeven muškarac u 2010.

Što se tiče vojne suradnje, Britanija i Francuska trebale bi uspostaviti zajedničke ekspedicijske snage u kojima bi bilo oko 5.000 vojnika s obje strane. Dvije zemlje zajednički će koristiti nosače zrakoplova u svrhu obuke kao i za moguće zajedničke operacije. Obje će zemlje zadržati pravo veta na djelovanje zajedničkih vojnih snaga. (Hina)