Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dva sporazuma

Cameron i Sarkozy dogovorili vojnu i nuklearnu suradnju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Velika Britanija i Francuska potpisale su dva sporazuma o čvršćoj vojnoj suradnji i suradnji na području nuklearne sigurnosti.

To je objavio britanski premijer David Cameron tijekom posjeta francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja, a prenose svjetske novinske agencije. 'Potpisali smo dva sporazuma, jedan o suradnji naših oružanih snaga koja će biti čvršća nego ikad', rekao je Cameron na konferenciji za novinare. 'Drugi pokriva suradnju u području nuklarne sigurnosti', dodao je.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pozvali ga u posjet Obama, Merkel i Sarkozy čestitali novom britanskom premijeru Slika nije dostupna GQ odabrao najlošije odjevenog muškarca Gordon Brown najlošije odjeven muškarac u 2010.

>> Grčka: Otkriven paket bomba adresiran na Sarkozyja

Ti sporazumi, u kojima se francuske i britanske snage obvezuju na zajedničko djelovanje u budućnosti, u Francuskoj se smatraju povijesnima, dok britanska vlada ističe njihovu 'praktičnu vrijednost' u vrijeme 'stezanja remena'. Svrha nuklearnog sporazuma je uspostaviti jedan centar u Britaniji za razvoj pokusne tehnologije, a drugi u Francuskoj koji bi provodio simulirane pokuse.

Što se tiče vojne suradnje, Britanija i Francuska trebale bi uspostaviti zajedničke ekspedicijske snage u kojima bi bilo oko 5.000 vojnika s obje strane. Dvije zemlje zajednički će koristiti nosače zrakoplova u svrhu obuke kao i za moguće zajedničke operacije. Obje će zemlje zadržati pravo veta na djelovanje zajedničkih vojnih snaga. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene