Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Bush obilježio pet godina rata u Iraku s obećanjem pobjede

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U povodu pete obljetnice rata u Iraku, američki predsjednik Geoerge W. Bush stao je u obranu ispravnosti odluke da se ide u rat, priznajući njegovu visoku cijenu, te istaknuo uspjehe sadašnje strategije povećanja snaga i naglasio kako SAD u ratu u Iraku 'može i mora pobijediti'.

'Uklanjanje Sadama Huseina s vlasti bila je ispravna odluka...Bitka u Iraku je plemenita, nužna i pravedna. A s vašom hrabrošću bitka u Iraku završit će pobjedom', rekao je Bush u prigodnom govoru pred vojnicima i diplomatima u Pentagonu, dok se u središtu Washingtona, kao i u drugim američkim gradovima, održavaju masovni antiratni prosvjedi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Bush se priprema za posljednji govor o stanju nacije Slika nije dostupna 935 netočnih izjava predsjednika Busha i njegovih suradnika

'Rat je teži i skuplji nego što se predviđalo. Nitko ne proturječi da rat ima visoku cijenu u ljudskim životima i financijskim sredstvima, no ti su troškovi nužni kada razmotrimo cijenu strateške pobjede za naše neprijatelje u Iraku', rekao je Bush.

Naglasio je da bi neuspjeh u Iraku značio ponavljanje terorističkih napada na SAD, poput onih 11. rujna 2001.

U ratu protiv terorizma živote je izgubilo više od 4.400 američkih vojnika, rekao je Bush, odajući počast njihovoj žrtvi i obiteljima. Nedavne procjene ekonomista da će rat u Iraku stajati SAD do tri bilijuna dolara, on je ocijenio 'preuveličavanjem'.

Prema službenim podacima Pentagona, s današnjim je danom u Iraku poginulo 3.988 američkih vojnika a 29.450 ih je ranjeno, dok su gubici u Afganistanu 483 mrtva i oko 1.900 ranjenih.

Američki je predsjednik istaknuo uspjehe strategije slanja američkih pojačanja u Irak, čiju je provedbu s dodatnih 30.000 vojnika u siječnju 2007. povjerio generalu Davidu Petraeusu, navodeći kako je ona rezultirala 'smanjenjem broja civilnih žrtava, smanjenjem žrtava sektaškog nasilja i smanjenjem broja napada na američke vojnike'.

Nasilje u Iraku vratilo se na razinu iz 2005. godine, no veliki se teroristički i pobunjenički napadi i dalje nastavljaju, pa je tako danas u bombaškim napadima u Bagdadu i Mosulu ubijeno šest a ranjen 51 Iračanin, dok je u jučerašnjem napadu u Karbali poginulo 50 civila.

Strategija slanja pojačanja nije samo 'donijela preokret situacije u Iraku, već je otvorila vrata za stratešku pobjedu u ratu protiv terorizma', naglasio je Bush, čiji je govor često prekidan pljeskom okupljenih.

Bush je također istaknuo uspjehe u pridobivanju iračkih sunita za borbu protiv Al-Qaide u Anbaru i drugim iračkim pokrajinama, te naglasio kako 'pobjeda nad teroristima traži i alternativu njihovoj ubilačkoj ideologiji', a tu alternativu po njemu donosi 'sloboda i demokratizacija' iračkog društva.

Bush je oprezno najavio da će povlačenje dijela američkih snaga ovisiti o 'stanju na terenu i preporukama američkih generala', upozorivši kako se 'preuranjenim povlačenjem ne smiju ugroziti teško postignuti uspjesi'.

U Iraku je trenutačno oko 158.000 američkih vojnika, a do srpnja bi njihov broj trebao pasti na oko 140.000 ili 8.000 više nego prije slanja pojačanja 2007.

Razmjeri i brzina povlačenja ovisit će o izvješću koje će početkom travnja Kongresu podnijeti zapovjednik američkih snaga u Iraku, general Petraeus.

Dvije vodeće svjetske humanitarne udruge - Međunarodni odbor Crvenog križa (ICRC) i Amnesty International (AI) objavile su svoja izvješće o pet godina rata u Iraku, koja ostavljaju malo mjesta optimizmu.

'Unatoč ograničenim poboljšanjima sigurnosti u nekim područjima, oružano nasilje i dalje ima užasan učinak', ocijenio je ICRC. 'Usprkos tvrdnjama da se sigurnosno stanje poboljšalo posljednjih mjeseci, stanje ljudskih prava u Iraku je katastrofalno', upozorio je AI.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene