Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iako su svjetske burze krajem prošle godine bilježile rekordne stope rasta, mišljenje je nekih kako treba biti na oprezu s pozitivnim prognozama.


Posljednjih dana 2013. godine svjetske burze bilježile su rekordne stope rasta. Međutim, iako je po njima pred svjetskim gospodarstvom blještava budućnost, treba biti na oprezu s prognozama, piše DW.

Vezani članci Slika nije dostupna Kako je 10-godišnja djevojčica pokušala spasiti posrnulo gospodarstvo... Slika nije dostupna Počela rasti gospodarstva najjače pogođena krizom

Za burzu u New Yorku protekla je godina bila najbolja od 1997. godine. Tako je, između ostalog, indeks tehnoloških tvrtki Nasdaq zabilježio godišnji rast od 39,1 posto. Razloga za slavlje imali su i špekulanti u Frankfurtu.

Što čeka EU u 2014.?

Općenito, godinu su obilježile vijesti koje su, prema pisanju DW-a, zvučale dobro pa je tako stopa gospodarskog rasta u SAD-u u trećem kvartalu snažno porasla, Španjolska je objavila kako se može brinuti o sebi, a uspješan izlazak iz nevolja objavio je i predsjednik Europske središnje banke Draghi.

Ipak, tvornice još uvijek ne rade punom parom, a vrijednosti na financijskom tržištu nisu rezultat gospodarskog oporavka jer punom parom rade jednino tiskare novca, tvrdi DW.

Ekonomisti banaka za 2014. predviđaju rast BDP-a 0,1 posto

Od početka krize bilanca američke središnje banke porasla je četiri puta. Fed nudi novac bez kamata, otkupljuje američke državne obveznice i stavlja svjež novac na tržište zbog čega mu je bilanca narasla na četiri bilijuna dolara. Slično ponašanje zabilježeno je i kod Europske središnje banke, a Mario Draghi je poziv dijela njemačkih političara na okončanje "politike jeftinog novca" nazvao "perverznim strahom" koji ne razumije.

Prema mišljenju njemačkog novinara Clausa Döringa riječ je o mjehuru koji će morati puknuti, zbog čega bi svijet mogao upasti u dosad neviđenu krizu.

Za razliku od njega, neki su mišljenja da je politika središnjih banaka koje financijsko tržište zasipaju novcem odlična.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook