Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Burze bilježe rast, ali...

Prijeti nam kriza kakvu svijet još nije vidio?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako su svjetske burze krajem prošle godine bilježile rekordne stope rasta, mišljenje je nekih kako treba biti na oprezu s pozitivnim prognozama.

Posljednjih dana 2013. godine svjetske burze bilježile su rekordne stope rasta. Međutim, iako je po njima pred svjetskim gospodarstvom blještava budućnost, treba biti na oprezu s prognozama, piše DW.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kraj krize? Počela rasti gospodarstva najjače pogođena krizom Slika nije dostupna Ne zamjera mu loše prognoze Linić: Moje mišljenje o Rohatinskom je jasno, svoj posao radi izvrsno

Za burzu u New Yorku protekla je godina bila najbolja od 1997. godine. Tako je, između ostalog, indeks tehnoloških tvrtki Nasdaq zabilježio godišnji rast od 39,1 posto. Razloga za slavlje imali su i špekulanti u Frankfurtu.

Što čeka EU u 2014.?

Općenito, godinu su obilježile vijesti koje su, prema pisanju DW-a, zvučale dobro pa je tako stopa gospodarskog rasta u SAD-u u trećem kvartalu snažno porasla, Španjolska je objavila kako se može brinuti o sebi, a uspješan izlazak iz nevolja objavio je i predsjednik Europske središnje banke Draghi.

Ipak, tvornice još uvijek ne rade punom parom, a vrijednosti na financijskom tržištu nisu rezultat gospodarskog oporavka jer punom parom rade jednino tiskare novca, tvrdi DW.

Ekonomisti banaka za 2014. predviđaju rast BDP-a 0,1 posto

Od početka krize bilanca američke središnje banke porasla je četiri puta. Fed nudi novac bez kamata, otkupljuje američke državne obveznice i stavlja svjež novac na tržište zbog čega mu je bilanca narasla na četiri bilijuna dolara. Slično ponašanje zabilježeno je i kod Europske središnje banke, a Mario Draghi je poziv dijela njemačkih političara na okončanje "politike jeftinog novca" nazvao "perverznim strahom" koji ne razumije.

Prema mišljenju njemačkog novinara Clausa Döringa riječ je o mjehuru koji će morati puknuti, zbog čega bi svijet mogao upasti u dosad neviđenu krizu.

Za razliku od njega, neki su mišljenja da je politika središnjih banaka koje financijsko tržište zasipaju novcem odlična.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene