Bunjevački jezik postao je službeni jezik u Subotici. Dok su neki oduševljeni, drugi smatraju da je to hrvatski dijalekt.

Galerija Subotica - 1 Subotica - 2 +0 Subotica - 3

Bunjevački govor je, uz hrvatski, mađarski i srpski, službeni jezik u Subotici. Gradska skupština izmijenila je Statut, a primjena počinje od sredine svibnja. Demokratska stranka Hrvata Vojvodine ponavlja - bunjevačka ikavica nije jezik, već hrvatski dijalekt.

''Izuzetno zadovoljstvo, srića i ponos u ime cilog bunjevačkog Nacionalnog saveta, u ime svih onih koji su radili na standardizaciji jezika'', komentirala je Suzana Kujundžić-Ostojić, predsjednica Nacionalnog vijeća Bunjevaca.

Zdravko Marić Marić objasnio kako će mladi jednostavno izračunati koliki će dobiti povrat: "Računica je jednostavna..."

Vesna Ramljak, zaposlenica Klinike za tumore Liječnica u zagrebačkoj Klinici za tumore: ''Ovdje vlada trgovina strahom. Ne možemo našim pacijentima više biti ljudi od povjerenja''

Gradska skupština jednoglasno je izmijenila Statut grada. Na sjednici nisu bila dva zastupnika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini. Sjednicu su bojkotirali, ponavljajući da je bunjevačka ikavica hrvatski dijalekt.

''Pokušat ćemo naravno i drugim pravnim sredstvima zatražiti određenu vrstu zaštite pokretanjem inicijative o ustavnosti ove odluke'', rekao je Tomislav Žigmanov, predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini.

Žigmanov poručuje da je ovo politička odluka, kojoj je cilj raslojiti hrvatsku zajednicu Srbiji. Ista poruka stiže iz Zagreba.

''Svi ovi pokušaji koji idu za slabljenjem identiteta hrvatske manjine u Srbiji su potezi kojima se mi snažno protivimo i smatramo da nisu dobri niti za Hrvate u Srbiji niti su dobri za odnose između Hrvatske i Srbije'', objasnio je premijer Andrej Plenković.

Gradonačelnik Subotice, Stevan Bakić, tvrdi suprotno. ''Uvođenje bunjevačkog jezika kao službenog na teritorij grada Subotice ne ugrožava ničija prava, nijedne ni druge nacionalne zajednice'', rekao je.

Sjednica Vlade Plenković o koronavirusu: "Već tri tjedna imamo stagnaciju, ali opasnost nije iza nas." Govorio i o nuspojavama cijepljenih

Banka humanog mlijeka - 10 Dijete joj "doji" nepoznata žena, ekipa Provjerenog omogućila im je da se vide: ''Ja je smatram njegovom drugom majkom, hvala joj...''

Hrvatska zajednica u Srbiji, hrvatska Vlada, ali i brojne hrvatske znanstvene institucije tvrde da zakonske osnove za ovakvu odluku nema, jer je bunjevačka ikavica dijalekt Hrvata na sjeveru Bačke, a ne standardizirani jezik.

 

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju