Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Borba s političkom krizom

Jedna europska zemlja odustaje od uvođenja eura u siječnju 2024., ministrica financija: "Nismo ispunili obećanja koja smo dali"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Bugarska odustaje od ciljanog datuma uvođenja eura u siječnju 2024. pošto ne ispunjava neke kriterije, ali će se nastojati pridružiti zajedničkoj valuti Europske unije do 2025. ili ranije, rekla je u petak ministrica financija Rossitsa Velkova.

Bugarska, najsiromašnija članica EU-a, namjeravala se pridružiti eurozoni početkom 2024. pošto teži većim ulaganjima i kreditnoj sigurnosti, ali se bori s političkom krizom.

U travnju ide na izbore peti put u dvije godine.

Velkova je rekla novinarima u petak da zemlja ne ispunjava kriterije povezane s inflacijom niti je usvojila potrebne zakonske izmjene.

Pročitajte i ovo Ilustracija Prva procjena Inflacija je u siječnju - usporila! Hrvatska u skupini zemalja s dvoznamenkastim rastom cijena

"Nismo ispunili obećanja koja smo dali kada smo se pridružili ERM-2 i ne ispunjavamo kriterije inflacije", rekla je Velkova.

Upozorila je da bi izostanak jasnoće oko cilja ulaska u eurozonu u idućih pola godine mogao negativno utjecati na kreditni rejting zemlje.

Pročitajte i ovo Euro na bankomatu JEDNOSTAVAN RAZLOG Zašto na bankomatima dobivamo stare novčanice eura: Hrvatska kovnica izdala je kovanice, a što je s "hrvatskim" euronovčanicama?

Dodala je da bi Bugarska, ukoliko ispuni kriterije, mogla ostvariti cilj ulaska u eurozonu najranije sredinom iduće godine.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene