Dijete, ilustracija
Dijete, ilustracija Foto: Getty Images

Sud EU-a odlučio je u utorak da Bugarska mora izdati identifikacijski dokument djetetu koje ima dvije majke, Bugarku i njezinu britansku suprugu, iako zemlja ne priznaje istospolne brakove.


Presuda se odnosi na slučaj bugarsko-britanskog bračnog para u kojem su obje žene priznate kao majke na djetetovu rodnom listu, koji je izdan u Španjolskoj gdje žive. Bugarska je odbila navesti obje kao majke na nacionalnom rodnom listu koji su zatražile kako bi dobile bugarski i prema tome europski identifikacijski dokument za dijete.

Bugarka je odlučila osporiti tu odluku i slučaj je završio na Sudu EU-a, koji je razmotrio krši li odbijanje izdavanja dokumenata pravo djeteta kao europskog građanina da se slobodno kreće Europskom unijom.

"Bugarske vlasti moraju joj izdati bugarsku osobnu iskaznicu ili putovnicu s njezinim prezimenom kako se navodi na rodnom listu koji su izdale španjolske vlasti", odlučio je sud.

LGBT zastava, ilustracija Povijesni dan za Švicarce: Odlučili da istospolni parovi mogu sklopiti brak i posvojiti djecu

Dugina zastava, ilustracija Europski parlament traži priznanje istospolnih brakova u cijeloj Uniji. Pogledajte kako su glasali hrvatski zastupnici

"Takav dokument mora omogućiti pravo slobodnog kretanja s obje djetetove majke", dodaje. Sud je istaknuo da europski građani moraju imati pravo na normalan obiteljski život, što znači da sve države članice moraju poštovati vezu između djeteta i roditelja utvrđenu u nekoj od država članica iako ne moraju priznati istospolni brak.


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju