Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Premijer Borisov strahuje da će Turska otvoriti granice i preplaviti njegovu zemlju izbjeglicama.


Grčki mediji jučer su izvijestili kako će Bugarska izgraditi dodatnih 100 kilometara žičane ograde duž granice s Grčkom i Turskom, ne bi li spriječila priljev imigranata.

Vezani članci Slika nije dostupna POZDRAV S VRATA EUROPE 'Odavde je Alep bliži od Bruxellesa' Slika nije dostupna VELIKA BRITANIJA PODIŽE ZID 2,7 milijuna eura za zaštitu La Manchea

Također, na granici rasporediti i tisuće graničara. Zajedno s već postojećom strukturom, dužina žičane ograde premašit će 200 kilometara. Ogradu je Bugarska počela graditi još lani.

U pograničnim patrolama zajedno će sudjelovati bugarski vojnici i pripadnici europske agencije Frontex. Na nekim točkama pridružit će im se i grčki graničari, prenosi Al Jazeera Balkans.

Bugarska ministrica unutarnjih poslova Rumjana Bačvarova najavila je da će graničari dobiti 420 modernih džipova, helikoptere, termovizijske kamere i specijalnu komunikacijsku opremu za prijem signala mobilnih telefona. Cijeli projekt bit će financiran iz fondova Europske unije namijenjenih za rješavanje izbjegličke krize.

Bugarski premijer Bojko Borisov izjavio je kako strahuje da bi Turska mogla otvoriti vrata i pustiti izbjeglice da preplave Europu te poručio da njegova zemlja ne može izdržati prisustvo i duži boravak velikog broja izbjeglica.

Od zemalja članica Europske unije Borisov je ranije zatražio hitnu financijsku pomoć u visini od 160 milijuna eura za pojačavanje granice prema Turskoj, čemu je djelomično udovoljeno pa je Bugarska početkom listopada dobila 108 milijuna eura pomoći.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju