Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bugarska će od Libije premještaj 5 bolničarki i liječnika u Sofiju nakon što je libijsko Visoko pravosudno vijeće promijenilo smrtnu kaznu na koju su osuđeni u kaznu doživotnog zatvora, rekao je bugarski ministar vanjskih poslova.


"Ta je odluka veliki korak... Za nas će slučaj završiti kada se vrate u Bugarsku", rekao je novinarima ministar vanjskih poslova Ivailo Kalfin.

Vezani članci Slika nije dostupna Počeli pritisci na Libiju da ne izvrši smrtnu kaznu Slika nije dostupna Smrtna kazna za medicinske sestre koje su zarazile djecu HIV-om

Odluka libijskoga Visokog pravosudnog vijeća da se smrtne kazne promijene u kazne doživotnog zatvora omogućuje Sofiji da iskoristi sporazum s Tripolijem o razmjeni zatvorenika i zatraži prebacivanje pet bugarskih bolničarki i palestinskog liječnika, rekao je ministar vanjskih poslova.

Bugarsko državno tužiteljstvo najavilo je da će danas uputiti
zahtjev za izručenje.

"Danas će tužiteljstvo poduzeti korake za primjenu bugarsko-libijskoga sporazuma o pravosudnoj suradnji", rekao je glasnogovornik tužiteljstva Kamen Mihov.

"To je rutinska procedura koju smo primijenili u drugim slučajevima", dodao je, napominjući da Bugarska neće tražiti izručenje samo bolničarki nego i liječnika palestinskog podrijetla koji je u lipnju dobio bugarsko državljanstvo.

Europska komisija traži oslobađanje

Europska komisija je pak nastavila tražiti oslobađanje bolničarki i liječnika iz libijskih zatvora.

Promjena smrtnih kazni u kazne doživotnog zatvora nije ništa
promijenila, rekli su predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso i povjerenica za vanjske odnose Benita Ferrero Waldner. 

"Naš je cilj rješenje koje omogućuje Bugarkama i Palestincu da napuste Libiju i vrate se u Europsku uniju što prije", rekli su Barroso i Ferrero Waldner u izjavi.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju