Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Bugarska će od Libije tražiti izručenje bolničarki i liječnika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bugarska će od Libije premještaj 5 bolničarki i liječnika u Sofiju nakon što je libijsko Visoko pravosudno vijeće promijenilo smrtnu kaznu na koju su osuđeni u kaznu doživotnog zatvora, rekao je bugarski ministar vanjskih poslova.

"Ta je odluka veliki korak... Za nas će slučaj završiti kada se vrate u Bugarsku", rekao je novinarima ministar vanjskih poslova Ivailo Kalfin.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Smrtna kazna za medicinske sestre koje su zarazile djecu HIV-om Slika nije dostupna Njemačka traži da Libija oslobodi bugarske medicinske sestre

Odluka libijskoga Visokog pravosudnog vijeća da se smrtne kazne promijene u kazne doživotnog zatvora omogućuje Sofiji da iskoristi sporazum s Tripolijem o razmjeni zatvorenika i zatraži prebacivanje pet bugarskih bolničarki i palestinskog liječnika, rekao je ministar vanjskih poslova.

Bugarsko državno tužiteljstvo najavilo je da će danas uputiti
zahtjev za izručenje.

"Danas će tužiteljstvo poduzeti korake za primjenu bugarsko-libijskoga sporazuma o pravosudnoj suradnji", rekao je glasnogovornik tužiteljstva Kamen Mihov.

"To je rutinska procedura koju smo primijenili u drugim slučajevima", dodao je, napominjući da Bugarska neće tražiti izručenje samo bolničarki nego i liječnika palestinskog podrijetla koji je u lipnju dobio bugarsko državljanstvo.

Europska komisija traži oslobađanje

Europska komisija je pak nastavila tražiti oslobađanje bolničarki i liječnika iz libijskih zatvora.

Promjena smrtnih kazni u kazne doživotnog zatvora nije ništa
promijenila, rekli su predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso i povjerenica za vanjske odnose Benita Ferrero Waldner. 

"Naš je cilj rješenje koje omogućuje Bugarkama i Palestincu da napuste Libiju i vrate se u Europsku uniju što prije", rekli su Barroso i Ferrero Waldner u izjavi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene