Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rješavanje bilateralnih pitanja

Početak pregovora s EU: Sjeverna Makedonija i Bugarska dogovorile smjernice

Dimitar Kovačevski
Dimitar Kovačevski Foto: Afp
Sjeverna Makedonija i susjedna Bugarska nakon dugačkog spora dogovorile su smjernice za početak pristupnih pregovora između Skoplja i Europske unije.

Ministri vanjskih poslova Teodora Genčovska i Bujar Osmani potpisali su protokol u nedjelju u bugarskom glavnom gradu Sofiji za početak pristupnih pregovora između Skoplja i Europske unije.

Taj bi potez trebao riješiti otvorena bilateralna pitanja, osobito ono koje se tiče tumačenja povijesti i prava etničkih Bugara u Sjevernoj Makedoniji.

Bugarska, članica EU-a od 2007. godine, blokirala je početak pregovora susjedne zemlje od kraja 2020. godine zbog ovog spora.

Francuska, koja predsjeda EU-om do kraja srpnja, iznijela je kompromisni prijedlog. Parlament Sjeverne Makedonije u Skoplju odobrio je taj prijedlog u subotu, otvorivši put za njegovo potpisivanje u nedjelju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna hrvatska će inzistirati Gordan Grlić Radman: "Srbija mora provesti sporazum o zaštiti manjina"

Pročitajte i ovo Turski predsjednik Tayyip Erdogan (Foto: AFP) ERDOGAN POPUSTIO Turska odustala od blokade Švedske i Finske, NATO savez dobit će dvije nove članice

Prema medijskim izvješćima, protokolom je predviđeno da se udžbenici i natpisi na spomenicima promijene kako bi bili u skladu s novim dogovorom.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene