Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Brončani kip 'Željezne lady' u britanskom parlamentu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Brončani kip Margaret Thatcher inauguriran je jučer navečer u britanskom parlamentu prigodnom svečanošću kojoj je prisustvovala i bivša britanska premijerka, Željezna lady.

"Više bih voljela željezni kip, ali bronca mi odgovara. Neće zahrđati", kazala je Thatcher.

Pročitajte i ovo Mostarski Bruce Lee Misterija Nestao Bruce Lee iz Mostara: ''Sumnjam na dvojicu. Jean-Claude Van Damme ili Jackie Chan. Trećeg ne vidim'' Srbijanska oporba drži plakate s natpisima Odbili prisegnuti Konstituiran novi saziv Skupštine Srbije: Oporba napustila sjednicu, Hrvati ostali bez zastupnika

Kip u prirodnoj veličini koji je stajao oko 120 tisuća eura podignut je preko puta kipa Winstonu Churchillu, u predvorju Donjeg doma parlamenta.

Kipar Antony Dufort zamislio je lady Thatcher kako govori pred
zastupnicima, ispružene desne ruke, u njezinoj uobičajenoj pozi.

Predsjednik Donjeg doma Michael Martin opravdao je odluku da se konzervativnoj premijerki podigne kip za života, što predstavlja presedan u Velikoj Britaniji.

"Pravedno je i prikladno da lady Thatcher, prva žena na tom položaju, bude počašćena za života", istaknuo je Martin pred zastupnicima.

Laburistički zastupnik Paul Flynn nezadovoljan je odlukom o
postavljanju kipa Željeznoj lady, donesenom "napola u tajnosti", priznajući ipak njezin povijesni značaj i svrstavši je u red "četiri politička velikana 20. stoljeća".

Margaret Thatcher napustila je vlast 1990. godine i postala članicom Doma lordova.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene