Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odgovorna al-Qaida

Broj poginulih talaca u Alžiru skočio na gotovo 60

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odgovornost za krvavu opsadu plinskog postrojenja usred Sahare preuzeo je jednooki veteran islamističke skupine 'Zamaskirani', povezane s al-Qaidom. U međuvremenu, broj poginulih talaca skočio je na skoro 60.

Broj poginulih talaca nakon četverodnevne opsade plinskog postrojenja duboko u alžirskom dijelu Sahare popeo se na gotovo 60. U napadu islamističkog veterana Mokhtara Belmokhtara, koji je tu akciju izveo u ime al-Qaide, među poginulim je strancima najviše Japanaca, javljaju u ponedjeljak agencije prenoseći da islamisti za veliki broj poginulih talaca okrivljuju alžirske vlasti.

Pročitajte i ovo Ilustracija bizaran slučaj Baka iz mjesta pored Sinja organizirala otmicu unuke, htjela ju spasiti od droge i lošeg društva Oteta Izraelka Vojnici dolaze Oteli majku šestomjesečne bebe, suprug u suzama: "To joj je trebala biti posljednja zabava"

Prema izvoru iz sigurnosnih službi, alžirske su postrojbe pronašle tijela 25 talaca čime je njihov broj narastao na 48, a sveukupni se broj poginulih kreće oko 80. Alžirska je vlada potom izvijestila Tokio da je poginulo najmanje devet Japanaca pa se broj poginulih talaca sada kreće oko 60.

Alžirska je vojska zarobila šest islamskih ekstremista i u potrazi je za ostalima.

>> Alžir: Potvrđeno 25 mrtvih talaca, ali strahuje se da je taj broj mnogo veći

Jednooki islamistički veteran Belmokhtar, koji predvodi Brigadu Mulathameen (Zamaskirani), preuzeo je odgovornost za taj napad u ime al-Qaide. "Mi u al-Qaidi objavljujemo ovu blagoslovljenu operaciju", kazao je Belmokhtar na video snimci objavljenoj na regionalnoj internetskoj stranici Sahara Media. Prema njegovim riječima, u napadu je sudjelovalo oko 40 boraca. Također je kazao da je alžirskim vlastima ponudio pregovore o oslobađaju talaca, ali se vlast odlučila za uporabu vojne sile.

"Ostavili smo mogućnost pregovora sa Zapadom i Alžirom i od početka obećali sigurnost za taoce, ali nam je jedan od visokih alžirskih obavještajnih dužnosnika telefonom potvrdio da će uništiti cijelu bazu i sve u njoj", tvrdi Belmokhtar. On također upozorava na nove napade ukoliko Zapad ne obustavi vojnu akciju u sjevernom Maliju, tj. Azawadu, kako ga nazivaju islamisti.

"Obećajemo svim zemljama koje su sudjelovale u križarskom pohodu na Azawad da ćemo izvesti nove operacije ukoliko ne promijene odluku", priopćili su Zamaskirani.

Islamisti su u srijedu napali plinsko polje u znak odmazde zbog francuskih zračnih napada na islamističke borce u susjednom Maliju, no američki i europski dužnosnici sumnjaju da je taj složeni napad mogao biti organiziran u tako kratkom vremenu da bi bio izravan odgovor na francusku vojnu intervenciju. Opsada područja plinskog postrojenja pretvorila se u krvavi pir nakon što je alžirska vojska otvorila vatru uz objašnjenje da otmičari bježe s taocima. Prema riječima preživjelih, alžirske su snage jednostavno raznijele nekoliko kamiona u konvoju koji je prevozio otmičare i taoce. Krvoproliće je izazvalo bijes nekih zapadnih zemalja koje tvrde da nisu bile obaviještene o namjerama alžirskih snaga. Velika Britanija i Francuska su, međutim, stale uz Alžir.

"Lako je reći da se trebalo učiniti ovo ili ono. Alžirske su vlasti donijele odluku i cijena je visoka, ali me smeta da se alžirska strana dovodi u pitanje... Imali su posla s teroristima", kazao je francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius. "Naravno da će ljudi postavljati pitanja o alžirskom odgovoru na kriznu situaciju, ali odgovornost za smrt talaca isključivo leži na teroristima", kazao je britanski premijer David Cameron.

Alžirski premijer Abdelmalek Selal u ponedjeljak bi na konferenciji za tisak trebao objaviti više pojedinosti o jednoj od najtežih međunarodnih talačkih kriza posljednjih desetljeća u kojoj među poginulim i nestalim taocima ima Amerikanaca, Britanaca, Francuza, Japanaca, Norvežana, Rumunja i Filipinaca. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene