Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Ali, odakle ste stvarno?"

Dodirivala joj je kosu i nametljivo ispitivala o podrijetlu: Britansku kraljevsku obitelj potresaju optužbe za rasizam

Aktualno Galerija Ngozi Fulani - 2 Ngozi Fulani - 2 Foto: DNEVNIK.hr Ngozi Fulani - 1 Ngozi Fulani - 1 Foto: DNEVNIK.hr Camilla Parker-Bowles i Meghan Markle Camilla Parker-Bowles i Meghan Markle Foto: Profimedia Meghan Markle u ljubičastim štiklama i zelenoj haljini - 4 Meghan Markle u ljubičastim štiklama i zelenoj haljini - 4 Foto: Profimedia +2 Princ Harry Galerija 1/7 >>
Optužbe za rasizam potresaju britansku kraljevsku obitelj. Dok princ i princeza od Walesa Ujedinjeno Kraljevstvo promoviraju po Sjedinjenim Državama, Buckinghamska palača provodi ozbiljnu istragu rasističkog ispada na dvoru.

Iskustvo na britanskom dvoru za jednu je uzvanicu bilo sve osim kraljevsko. Djelatnica palače dodirivala joj je kosu i u maniri istrage nametljivo ispitivala o rasi i podrijetlu.

Opisala je kako je to izgledalo.

"Ovo je već prilično neugodno, ali u redu, i to je pitanje. Ja sam odavde. Rođena sam ovdje", rekla je tada, a osoba ju je ispitivala odakle je stvarno. 

Uporno je odgovara da je rođena u Britaniji i da je Britanka. 

"I mislila sam da će tu biti kraj. Ne. Ne. 'Ali odakle ste stvarno? Odakle je vaš narod?' Gospođo, moj narod? Što je ovo?", ispričala je Ngozi Fulani, humanitarna djelatnica.

Događaj na kojem se incident dogodio organizirala je kraljica supruga Camilla. Iako ni palača, ni uzvanica ne otkrivaju tko je krivac, iza najnovijeg skandala mogla bi stajati 83-godišnja Susan Hussey. Kuma nasljednika britanskog trona, princa Williama.

"Ja sam obrazovana osoba. I bit ću vrlo jasna. Bez obzira na to koliko je to neugodno drugima prihvatiti, sasvim je jasno da sam iskusila rasizam u okolini koja je trebala biti sigurna i time se moramo baviti", kaže Fulani.

Pročitajte i ovo Nova nasljedna linija - 3 nasljednici trona Nova nasljedna linija: Pogledajte kako su se promijenile titule u kraljevskom obiteljskom stablu

Pročitajte i ovo Kraljica Camilla "Kraljica supruga" Nova kraljica Camilla otvorila dušu i otkrila što će zauvijek pamtiti o Elizabeti II.

U međuvremenu, pomoćnica se povukla s dužnosti u palači. Ovo je tek jedan u nizu incidenata koji kraljevsku obitelj povezuje s rasizmom. Princ Harry i njegova supruga Meghan već su optužili kraljevsku obitelj za rasizam. U velikom intervjuu za Oprah Winfrey prošle godine Meghan je ispričala kako ju je prije rođendana sina Archia član obitelji pitao koliko će točno njegova koža biti tamna.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene