Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nedostatak motivacije

Britanski obavještajci procjenjuju: Velik broj ruskih dezertera odražava nizak moral

Ruski vojnik
Ruski vojnik Foto: Afp
Ruske trupe odbijaju se boriti, a vojska pati od niskog morala, procjena je britanskog ministarstva obrane.

Ruski sudovi sve veći broj muškaraca osuđuju za dezerterstvo, što ukazuje na to da je moral među vojnicima nizak, prema najnovijoj procjeni britanskog ministarstva obrane.

"Odbijanje sudjelovanja u borbama vjerojatno odražava nedostatak obuke, motivacije i veoma stresne situacije s kojima se ruske snage suočavaju uzduž cijele ukrajinske bojišnice", objavilo je ministarstvo na društvenoj platformi X, bivšem Twitteru. 

Procjena je navela nezavisne ruske internetske stranice Mediazona od 18. srpnja, u kojem se tvrdi da se gotovo 100 vojnika svakog tjedna osudi zbog odbijanja izvršenja zapovijedi. "Visoka stopa osuda zorno prikazuje loše stanje morala u ruskoj vojsci i oklijevanje nekih elemenata da se bore".

To ima mali utjecaj na brojnost s obzirom na to da Rusija nadoknađuje velike gubitke slanjem gomila loše obučenih vojnika na bojišnicu, prema analizi.

Pročitajte i ovo Ilustracija Porazna analiza Objavljen popis zemalja najboljih za umirovljenike, nećete se šokirati kad vidite kako stoji Hrvatska

"Od ruske djelomične mobilizacije u rujnu 2022., Rusija je prilagodila svoj pristup ratovanju korištenjem čiste masovnosti za napadačke i obrambene operacije".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene