Jeremy Corbyn (Foto: AFP)
Jeremy Corbyn (Foto: AFP) Foto: Afp

Vođa britanskih laburista Jeremy Corbyn rekao je u utorak da će njegova stranka podržati održavanje prijevremenih parlamentarnih izbora, čije je raspisivanje vlada zatražila za 12. prosinca, prenosi BBC.


Corbyn je rekao da je njegov uvjet da se spriječi Brexit bez sporazuma "sada ispunjen" nakon što je EU pristao na njegovu odgodu do 31. siječnja.

Vezani članci Slika nije dostupna Napeto pred izbore u Velikoj Britaniji: Objavljeno tko ima veće izglede za pobjedu Slika nije dostupna Politički analitičar Mate Mijić uživo o aktualnim izborima u Velikoj Britaniji

Nije ipak izravno rekao hoće li podržati vladin prijedlog zakona u parlamentu.

Škotska nacionalna stranka (SNP) i Liberalni demokrati traže da se izbori održe 9. prosinca. To bi, tvrde, spriječilo premijera Borisa Johnsona da progura svoj plan za Brexit kroz parlament prije izbora.

U vladinu prijedlogu zakona objavljenom pred raspravu u Donjem domu parlamenta o prijevremenim izborima kao datum izbora navodi se 12. prosinca, no izvori iz premijerova ureda kazali su da će pristati da se izbori održe 11. prosinca kako bi osigurali potporu oporbenih stranaka.

Johnson će u utorak će ponovo pokušati pridobiti zastupnike na svoju stranu kako bi dali zeleno svjetlo održavanju prijevremenih izbora te da bi se prekinuo zastoj oko pitanja Brexita.

Večer ranije zastupnici u britanskom parlamentu odbili su treći po redu Johnsonov prijedlog o održavanju novih izbora, Premijer, naime, nije uspio skupiti neophodnu dvotrećinsku većinu glasova. Konzervativnom premijeru u donjem domu bila je potrebna potpora 434 zastupnika, no osvojio je glasove njih tek 299. Britanski parlament ima 650 zastupničkih mjesta.

Johnson je najavio da će ponovo pokušati u parlamentu osigurati da se izbori održe u prosincu podnošenjem prijedloga zakona za koji je potrebna relativna većina od 320 zastupničkih glasova. Time bi zaobišao pravila uvedena 2011. prilikom izmjena izbornog zakona. Prije toga razdoblja premijer je imao puno veće slobode glede sazivanja prijevremenih izbora bez konzultiranja parlamenta. (Hina)