Keir Starmer (Foto: Oli SCARFF / AFP)
Keir Starmer (Foto: Oli SCARFF / AFP) Foto: Oli SCARFF / AFP

Britanska oporbeni laburisti spremni su glasati protiv bilo kakvog dogovora koji premijerka Theresa May postigne s Europskom unijom te su spremni na drugi referendum s opcijom protiv razdruživanja, rekao je u utorak laburistički zastupnik zadužen za Brexit Keir Starmer.


Preostalo je tek nešto više od šest mjeseci do izlaska Britanije iz Europske unije, a May još nije postigla konačan dogovor s Bruxellesom o uvjetima razdruživanja te njezin plan za buduće trgovačke veze nije naišao na odobravanje Europske unije niti mnogih članova njezine stranke.

Vezani članci Boris Johnson (Foto: Jon Bond/News Syndication/PIXSELL) Proces u dvije faze: Počinje utrka za nasljednika Therese May Nigel Farage, bivši čelnik UKIP-a (Foto: AFP) Stranka Brexit skoro osvojila svoje prvo zastupničko mjesto u britanskom parlamentu

Laburisti su naveli šest uvjeta za bilo koji dogovor o brexitu, uključujući osigurava li čvrste veze s EU-om te nudi li iste pogodnosti koje je imaju zemlje članice poput jedinstvenog tržišta te carinske i porezne unije.

Starmer predviđa kako nije izgledno da će premijerka May ispuniti navedene uvjete.

"Svima je jasno da pregovori teku loše te se čini da smo na putu prema postizanju nepovoljnog, odnosno nikakvog dogovora," rekao je Starmer za BBC. "Laburistička će se stranka usprotiviti nepovoljnom dogovoru jer to nije dobro za našu zemlju i nije ono za što su građani glasali."

U govoru na godišnjoj konferenciji njegove stranke Starmer je izjavio da konzervativci nemaju vjerodostojan plan za brexit te da May nema parlamentarnu većinu za svoj prijedlog kojim je predviđeno razvijanje jakih trgovačkih veza s EU-om.

Laburisti bi mogli imati ključnu ulogu u odobravanju dogovora o brexitu od strane parlamenta. May trenutno ima glasove samo 13 od 650 parlamentaraca te je bivši ministar izjavio kako je čak 80 konzervativaca spremno glasati protiv dogovora o brexita na temelju njezina prijedloga.

Laburisti će u utorak glasati o održavanju drugog referenduma o brexitu kao mogućnosti za slučaj da parlament ne prihvati prijedlog premijerke May.

Starmer je izjavio da je na stranačkom sastanku u nedjelju dogovoreno kako će drugim referendumom građanima biti omogućeno da glasaju za ostanak u EU-u.

"Referendumsko pitanje koje bi bilo postavljeno nije u potpunosti definirano jer još nisu poznate sve okolnosti situacije u kojoj se nalazimo", rekao je Starmer. "Na sastanku u nedjelju zaključeno je da će pitanje obuhvatiti opciju ostanka. Trenutno ne isključujemo ništa pa tako ni mogućnost ostanka."

Ministar za brexit Dominic Raab u ponedjeljak je izjavio kako će ''tlapnje'' laburista o drugom referendumu potaknuti EU da ponudi lošiji dogovor te da je većina građana suglasna s provođenjem brexita.

"Laburisti su odlučni da nas unazade tako što odbijaju ponuđeni dogovor te odgađaju brexit zalažući se za ponovljeni referendum," kazao je Robin Walker. "Laburisti su obećali poštovati rezultate referenduma, no sada igraju političke igre te pokušavaju izazvati frustracije" dodao je. (Hina)
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju