Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mladi najviše pogođeni

NA ČEMU SU SADA BRITANCI? Nova ideja - dvojno državljanstvo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Poznato je da mladi Britanci ne žele napustiti EU, a neki čelnici zemalja članica im u tome žele pomoći. U međuvremenu, torijevci biraju nasljednika Davida Camerona.

Britanski torijevci danas započinju s odabirom novog čelnika nakon što je David Cameron podnio ostavku na to mjesto kao i na mjesto premijera Ujedinjenog Kraljevstva. Od pet aktualnih kandidata danas će jedan biti eliminiran. A hoće li to biti Theresa May, Liam Fox, Michael Gove, Spehen Crabb ili Andrea Leadsom, ovisi o torijevcima koji sjede u Parlamentu.

Pročitajte i ovo Brexit Anketa Broj Britanaca nezadovoljnih Brexitom porastao je u posljednjih dvije godine Ursula von der Leyen Izazovi brexita Britanski premijer sastaje se s von der Leyen: Razgovarat će o praktičnim rješenjima glede važnog prijedloga

Članovi parlamenta imaju pravo glasovati sve do 18 sati po britanskom vremenu, a sat vremena kasnije već bi trebali biti poznati rezultati. Kandidat s najmanje glasova bit će eliminiran iz unutarstranačke utrke.

Najglasnije se spominju imena Therese May koja je već najavila kako tijekom pregovora s EU o izlasku iz Unije sa stola ne misli maknuti opciju deportacije državljana Europske Unije s područja Ujedinjenog Kraljevstva, te ime Andree Leadsom koja je dobila potporu Borisa Johnsona.

U međuvremenu, u javnosti se povela i rasprava treba li Britancima koji rade i žive u nekoj od ostalih zemalja Unije dati opciju dvojnog državljanstva. Naime, zbog rezultata referenduma, mnogi Britanci već su se pomirili s krajem slobodnog kretanja unutar granica EU, no oni koji najviše i putuju - mladi, su generalno bili protiv izlaska svoje zemlje iz Unije. A čini se kako bi im se europski vođe mogli smilovati.

Naime, prošlog tjedna, talijanski premijer Matteo Renzi osvrnuo se na britanske studente sa sveučilišta diljem EU rekavši kako mu je zbog rezultata referenduma najviše žao mladih ljudi te da bi zemlje članice mogle razmisliti o tome da tim mladim ljudima ponude svoje državljanstvo.

Zamjenik njemačke kancelarke, Sigmar Gabriel, također je poručio kako zemlje članice ne bi trebale spaliti sve mostove s prema mladim Britancima koji žive u Njemačkoj, Italiji ili Francuskoj te da bi trebali također razmisliti o dvojnom državljanstvu za te mlade ljude.

Međutim, labava je ovo inicijativa budući da ne postoje nikakvi prijedlozi konkretnog okvira unutar kojeg bi se takvi što moglo napraviti.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene