Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Britanska državljanka Linda Norgrove, oteta krajem rujna u Afganistanu, ubijena je u petak navečer tijekom akcije spašavanja, izvijestio je britanski ministar vanjskih poslova William Hague.


'Lindu Norgrove, humanitarku otetu 26. rujna na istoku Afganistana, ubili su njezini otmičari tijekom akcije spašavanje u petak navečer', rekao je Hague.

Vezani članci Ilustracija Gdje su milijuni dolara? Za njih se prozivalo bivšeg predsjednika, novo izvješće otkriva nove detalje Ograničavanje prava ženama u Afganistanu - 2 Vraćaju se u kaos iz 90-ih: "Ovo što smo vidjeli pokazuje da se one stare navade režima vraćaju, i to pred očima svijeta"

'Dobili smo informaciju o mjestu na kojemu je Linda zatočena i, imajući na umu opasnost u kojoj se nalazi, odlučili smo djelovati na temelju te informacije', objasnio je.

'Odgovornost za Lindin tragičan završetak u potpunosti je na njezinim otmičarima. Od trenutka kada su je oteli, život joj je bio u ozbiljnoj opasnosti. Znajući o kakvoj se vrsti ljudi radi i opasnosti kojoj je Linda cijelo vrijeme izložena, smatrali smo da je najbolje pokušati je spasiti', rekao je Hague.

Nije objavio koje su snage sudjelovale u spašavanju, no pozdravio je zalaganje 'saveznika iz NATO-a, afganistanskih vlasti i snaga sigurnosti, jer su učinili sve što je moguće kako bi britansku taokinju oslobodili'.

Imala je 36 godina

Britanka, oteta 26. rujna zajedno s troje afganistanskih suradnika, imala je 36 godina. Niz godina radila je za humanitarne organizacije u Peruu, Laosu i u Afganstanu, te za UN u Kabulu 2005. i 2008., a potom se u veljači 2010., vratila u Afganistan gdje je radila za nevladinu američku organizaciju DAI, koja djeluje u sklopu USAID-a, izvijestio je Foreign Office.

Podrijetlom iz Škotske, Linda Norgrove bila je regionalna direktorica programa 'IDEA-NEW', vrijednoga 150 milijuna dolara, što ga je financirao USAID, a cilj mu je bio otvaranje radnih mjesta i jačanje ekonomije te lokalnih afganistanskih vlasti u nestabilnim područjima te zemlje. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju