Mohamed Abrini (foto: AFP)
Mohamed Abrini (foto: AFP)

Britanski agenti propustili su ključan sastanak Muhameda Abrinija i britanskih pristaša ISIS-a.


Policija i britanska tajna služba MI5 mogli su spriječiti terorističke napade u Parizu i Bruxellesu. Naime, mjesecima prije tih napada pokrenuta je tajna operacija kojom su trebali biti raskrinkani pojedinci iz Velike Britanije povezani s tom terorističkom ćelijom.

No, viši časnici odlučili su obustaviti akciju tri mjeseca prije nego što je jedan od koordinatora pariških napada prešao Kanal i sastao se s britanskim ekstremistima.

Tako su britanski agenti propustili ključan sastanak Muhameda Abrinija i britanskih pristaša tzv. Islamske države, koji ih je mogao dovesti do briselske terorističke ćelije, u kojoj su osmišljeni napadi na Pariz i Bruxelles.

Abrinija je snimila kamera zračne luke u Bruxellesu nakon bombaškog napada u ožujku. Optužen je za koordiniranje oba napada, i pariškog i briselskog.

Mohamed Abrini (foto: AFP)
U sklopu istrage britanske službe ubacile su početkom 2015. među redove ekstremista i svoje ljude, no nakon uhićenja osumnjičenih akcija je obustavljena. Da stvar bude gora, na kraju je odlučeno kako nema dovoljno dokaza za kaznenu prijavu protiv britanskih ekstremista pa je cijeli slučaj propao, piše Daily Mail.

Tako u vrijeme kad je Abrini ušao u Veliku Britaniju, u ljeto 2015.., tajna služba više nije imala pod nadzorom tamošnju islamističku ćeliju. Također, nakon uhićenja i potom oslobađanja britanski ekstremisti pojačali su sigurnosne mjere da bi izbjegli progon vlasti. Redovito su mijenjali telefone, brisali podatke i koristili otvorene wi-fi veze u kafićima.

Potvrda da je Abrini posjetio Veliku Britaniju nađena je i u njegovom mobitelu, u kojem su bile fotografije lokacija koje je obišao. Abdelhamid Abaaoud, mozak terorističkih napada u Parizu, bio je Abrinijev prijatelj iz djetinjstva. Da su istražitelji pratili Abrinija u Velikoj Britaniji i potom u Bruxellesu, vrlo je vjerojatno da bi briselska teroristička ćelija bila razotkrivena i spriječeni kasniji brutalni napadi.

U terorističkim napadima u Parizu poginulo je 130 ljudi, a u onima u Bruxellesu njih 32.