Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ukidanje dosadašnje zabrane

Britanija planira dopustiti crkvena vjenčanja istospolnih parova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanci planiraju dopustiti sklapanje istospolnih brakova u crkvama.

Britanci na taj način uklanjaju ključnu zakonsku razliku između istospolne građanske zajednice i brakova između parova suprotnih spolova, izvijestio je list Sunday Times.

Pročitajte i ovo Ilustracija Državni zavod za statistiku Demografski slom Hrvatske - rođeno najmanje djece u povijesti: Ipak, ima jedna svijetla točka Slika nije dostupna Referendum o braku Željka Markić za Reuters: Sretna sam jer nijedna vlada neće moći legalizirati gay brakove

>> Francuska ne odustaje: Istospolni brakovi su protuzakoniti

Ovim bi se korakom trebala ukinuti dosadašnja zabrana sklapanja brakova pripadnika istospolnih parova u crkvama, nakon što registriraju civilnu zajednicu ili partnerstvo, što je u Britaniji legalizirano prije šest godina.

Vlada bi mogla predložiti i izbacivanje iz uporabe zakonske definicije braka prema kojoj je to veza između muškarca i žene, na način da se istospolnim parovima dopusti da svoje partnere nazivaju bračnim drugovima, odnosno supružnicima. O tomu će idući tjedan sa suradnicima raspravljati ministrica za jednakost Lynne Featherstone.

Sklapanje civilnog partnerstva među osobama istog spola uvedeno je u Velikoj Britaniji 2005., no za sada sklapanje njihova braka 'pred oltarom' nema zakonsku težinu. Usvajanjem ovog prijedloga, Britanija će se izjednačiti s Nizozemskom i Kanadom gdje su istospolni crkveni brakovi legalni.

Civilna zajednica pravni je partnerski ugovor između dviju osoba, odnosno alternativno rješenja braku i omogućuju uglavnom ista prava kao i bračne zajednica. U Ujedinjenom Kraljevstvu se civilna unija dopušta samo istospolnoj zajednici. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene