Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Britanci planiraju dopustiti sklapanje istospolnih brakova u crkvama.


Britanci na taj način uklanjaju ključnu zakonsku razliku između istospolne građanske zajednice i brakova između parova suprotnih spolova, izvijestio je list Sunday Times.

Vezani članci Šime Mazić (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Zbog priče barbe Šime pustit ćete suzu: "Znam da će umrijeti, ali molim vas, nemojte da to bude sada" Goran Pauk (Foto: Facebook) Šibenski župan u 57. godini čeka treće dijete, sve je spremno za prinovu: ''Još malo pa će prva vožnja''

>> Francuska ne odustaje: Istospolni brakovi su protuzakoniti

Ovim bi se korakom trebala ukinuti dosadašnja zabrana sklapanja brakova pripadnika istospolnih parova u crkvama, nakon što registriraju civilnu zajednicu ili partnerstvo, što je u Britaniji legalizirano prije šest godina.

Vlada bi mogla predložiti i izbacivanje iz uporabe zakonske definicije braka prema kojoj je to veza između muškarca i žene, na način da se istospolnim parovima dopusti da svoje partnere nazivaju bračnim drugovima, odnosno supružnicima. O tomu će idući tjedan sa suradnicima raspravljati ministrica za jednakost Lynne Featherstone.

Sklapanje civilnog partnerstva među osobama istog spola uvedeno je u Velikoj Britaniji 2005., no za sada sklapanje njihova braka 'pred oltarom' nema zakonsku težinu. Usvajanjem ovog prijedloga, Britanija će se izjednačiti s Nizozemskom i Kanadom gdje su istospolni crkveni brakovi legalni.

Civilna zajednica pravni je partnerski ugovor između dviju osoba, odnosno alternativno rješenja braku i omogućuju uglavnom ista prava kao i bračne zajednica. U Ujedinjenom Kraljevstvu se civilna unija dopušta samo istospolnoj zajednici. (Hina)