Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prebacili na političare

Francuska ne odustaje: Istospolni brakovi su protuzakoniti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Francuski Ustavni sud je odlučio da je zabrana istospolnih brakova u skladu s ustavom.

Pročitajte i ovo Ilustracija Državni zavod za statistiku Demografski slom Hrvatske - rođeno najmanje djece u povijesti: Ipak, ima jedna svijetla točka Slika nije dostupna Referendum o braku Željka Markić za Reuters: Sretna sam jer nijedna vlada neće moći legalizirati gay brakove

Ustavni je sud ocjenom da su istospolni brakovi protuustavni odgovornost za donošenje odluke o eventualnim izmjenama u pravosuđu prebacio na političare. Sud je zasjedao nakon inicijative dviju žena koje žive u istospolnoj zajednici, a koje su zatražile veću zaštitu pravosuđa kada je riječ o njihovo četvero djece. Istospolni brakovi zakoniti su u Nizozemskoj, Belgiji, Španjolskoj, Portugalu, Norveškoj, Švedskoj, na Islandu, u Kanadi, Južnoafričkoj Republici, Argentini i u nekim državama SAD-a.

U obrazloženju svoje odluke francuski Ustavni sud navodi kako u duhu francuskih zakona 'brak predstavlja zajednicu sklopljenu između muškarca i žene'.

Francuski ustavni sud odlučuje o ustavnosti zakona, raspisivanju predsjedničkih i općih izbora kao i referenduma. Ustavno vijeće je sastavljeno od devet sudaca, zvanih i 'devet mudraca', među kojima su bivši predsjednici doživotni članovi.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene