Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Britanija dala novi zamah nuklearnoj energiji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Velika Britanija dala je danas "zeleno svjetlo" novoj generaciji nuklearnih elektrana i time dala zamah "renesansi" nuklearne energije diljem svijeta.

Vlada tvrdi da Britanija mora izgraditi nove nuklearne elektrane kako bi ostvarila ciljeve vezane za klimatske promjene i umanjila ovisnost o uvoznoj energiji.

Pročitajte i ovo Požar u Rusiji: Jesu li odgovorni ukrajinski dronovi? Jugozapad zemlje Rusku regiju napali dronovima, buknuo požar u velikoj termoelektrani Slika nije dostupna Slovenija razmatra gradnju još jednog reaktora u Krškom

"Nove nuklearne elektrane imaju važnu ulogu u budućoj opskrbi energijom, zajedno s drugim nisko-fosilnim izvorima", rekao je pred parlamentom ministar energetike John Hutton.

Vlada je 2003. nuklearnu energiju označila kao neatraktivnu, no iznenađujuće velike cijene nafte i plina učinile su je konkurentnijom, a pojačali su se i napori za smananjenjem ispuštanja štetnih plinova zbog globalnog zatopljenja.

Zemlje poput Francuske i Finske također grade nove nuklearne elektrane, a dozvole za gradnju zatražile su i neke američke tvrtke, ponovno oživljujući stavove kako je atomska energija dio rješenja za energetske probleme svijeta.

Operateri kažu da bi nove elektrane mogle biti puštene u pogon do 2017., što će pomoći vladi da ostvari cilj smanjenja emisije štetnih plinova do 2020.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene