Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Velika Britanija dala je danas "zeleno svjetlo" novoj generaciji nuklearnih elektrana i time dala zamah "renesansi" nuklearne energije diljem svijeta.


Vlada tvrdi da Britanija mora izgraditi nove nuklearne elektrane kako bi ostvarila ciljeve vezane za klimatske promjene i umanjila ovisnost o uvoznoj energiji.

Vezani članci Slika nije dostupna Srušio se dio krova NE u Černobilu Slika nije dostupna Slovenija razmatra gradnju još jednog reaktora u Krškom

"Nove nuklearne elektrane imaju važnu ulogu u budućoj opskrbi energijom, zajedno s drugim nisko-fosilnim izvorima", rekao je pred parlamentom ministar energetike John Hutton.

Vlada je 2003. nuklearnu energiju označila kao neatraktivnu, no iznenađujuće velike cijene nafte i plina učinile su je konkurentnijom, a pojačali su se i napori za smananjenjem ispuštanja štetnih plinova zbog globalnog zatopljenja.

Zemlje poput Francuske i Finske također grade nove nuklearne elektrane, a dozvole za gradnju zatražile su i neke američke tvrtke, ponovno oživljujući stavove kako je atomska energija dio rješenja za energetske probleme svijeta.

Operateri kažu da bi nove elektrane mogle biti puštene u pogon do 2017., što će pomoći vladi da ostvari cilj smanjenja emisije štetnih plinova do 2020.