Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na meti kritika ovih su se dana našli britanska vojska i Ministarstvo obrane. Za potrebe razvoja metoda ratovanja u zrak su dizale žive svinje.


Britanska vojska je u protekle tri godine u zrak digla najmanje 115 živih svinja kako bi testirala i unaprijedila metode medicinskih intervencija na ratištu. Neke od svinja nosile su i oklope na cijelom tijelu, piše Independant.

Vezani članci Koronavirus, Hrvatska, ilustracija - 1 Proboj korone na odjel neurokirurgije u KB-u Dubrava, zaraženi liječnik i dvoje specijalizanata. U jednoj županiji čekaju rezultate za više od 500 osoba Pad cijene svinjetine zbog afričke kuge - 8 Uzgajivači svinja strahuju da će nas preplaviti jeftino meso iz Njemačke: "Šteta bi mogla biti 100 milijuna eura"

Svinje su dizali u zrak ne bi li provjerili može li ih se spasiti unatoč 'ozbiljnoj traumi zadobivenoj na bojištu' te kako bi se testirali lijekovi za zgrušavanje krvi. Svinje su za ove eksperimente odabrane jer su genetski najsličniji ljudima.

VIDEO Znanstvenici uzgojili svinje koje SVIJETLE!

Aktivisti za prava životinja odmah su reagirali. 'Upletenost britanske vojske u okrutne i zastarjele vježbe nemoguće je opravdati s medicinskog, etičkog ili edukacijskog aspekt. Vrijeme je da vojska završi sudjelovanje u ovim nehumanim vježbama', rekla je Mimi Bekhechi, direktorica britanske PETA-e.

No, svinje nisu jedine žrtve britanskih testiranja u vojne svrhe. Ministarstvo obrane u protekle je tri godine ubilo oko 28.000 životinja u različite svrhe uključujući i testiranja otrova.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook