Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rusi se smiju

RATOVI IZ NASLONJAČA Britanci formiraju dvije brigade: Ubojice Armata i spas od ruske invazije na Europu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruski list Izvestia piše kako Britanci planiraju oformiti dvije jurišne brigade koje će koristiti oklopna vozila tipa Ajax i koje će imati vrlo specifičnu zadaću - obuzdavanje ruske prijetnje na istoku Europe.

Pozivajući se na izvore u ruskoj vojsci, list Izvestia piše da će svaka od spomenute dvije buduće britanske jurišne brigade imati po dvije izviđačke pukovnije opremljene borbenim oklopnim vozilima tipa Ajax.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zapad Afrike Prekinuli veze s Francuskom, primili ruske instruktore: ''Ovdje smo kako bismo uvježbavali vojsku'' Aleksej Navaljni Patriot Navaljni prije smrti dovršio autobiografiju, otkriveno kada će biti objavljena: "To je potpuna priča o njegovu životu"

Ajax oklopnjake proizvodi britanska podružnica General Dynamicsa, američke tvrtke koja je peti najveći proizvođač naoružanja u svijetu i koja isto tako proizvodi američki glavni borbeni tenk M1A2 Abrams, prenosi Sputnik.

Britanci planiraju navedene postrojbe oformiti do 2020. godine, a iste bi navodno trebale moći odgovoriti na prijetnje u bilo kojem dijelu Europe unutar svega nekoliko sati i spriječiti "moguću invaziju ruske vojske".

Njihov tenk Ajax, trebao bi tako stati nasuprot najnovijeg ruskog tenka T-14 Armata i preživjeti. Ajax je naoružan automatskim 40-milimetarskim topom, dok ruska Armata ima 125-milimetarski top. Ajax teži 38 tona i ima slabiji oklop od Armate, koja teži 48 tona.

Ruski vojni stručnjak Viktor Murakovski istaknuo je za Sputnik da britansko potpirivanje straha takozvanom ruskom prijetnjom s istoka ima za cilj povećanje proračuna za njihovu vojsku.

Murakovski je britanski plan okarakterizirao kao čisto sanjarenje, jer Ajax borbeno oklopno vozilo uopće nije u istoj ligi kao i T-14 Armata.

"Nazivanje Ajaxa lakim tenkom je nebitno, jer se njegove karakteristike ne mogu uspoređivati s onima pravog lakog tenka, kamoli Armate", kaže Murakovski.

Povrh toga, dodaje, Ajax nije pogodan niti za amfibijsko djelovanje pa je time i njegova primjena na terenu ograničena. "To nije ništa drugo nego aplikacija novčanih sredstava i oni se uzdaju u taj tenk jer nemaju bolju alternativu", smatra Murakovski.

Ističe i to da Britanci moraju na neki način promovirati ugovor o kupnji 600 Ajax tenkova za britansku vojsku. "Zato moraju voditi te ratove iz naslonjača, tvrdeći da je Ajax tenk najbolje oklopljeno vozilo", kaže Murakovski.

Na kraju je istaknuo i što on smatra pravim laganim tenkom, a to je Sprut-SD 2S25, odnosno amfibijski tenk težine 18 tona i naoružan topom od 125 milimetara.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene