Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Analiza strušnjaka za sigurnost

Breivikovi kodovi su koordinate novih ciljeva?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Skupina norveških stručnjaka za informatičku sigurnost radi na otkrivanju kodova koje je norveški monstrum Anders Breivik objavio u svom manifestu, prenosi The Telegraph.

Breivik je, naime, e-mailom poslao dokument od 1500 stranica na stotine internetskih adresa 90 minuta prije nego što je aktivirao bombu u središtu Osla, nakon čega je pobio desetke mladih u ljetnom kampu.

Pročitajte i ovo Branimir Vidmarović SITUACIJA NA ISTOKU Stručnjak za međunarodne odnose o potezu Rusije: "Ovo može eskalirati dosta brzo i pretvoriti se u pravi rat" Branimir Vidmarović proceduralne pogreške Stručnjak o situaciji u Afganistanu: "Ovo nije islamska revolucija, ovo nije džihad. U ovom trenutku treba ih gledati hladne glave"

U tom manifestu navedeni su brojni linkovi koji vode na stranice novina, blogova i sličnih adresa u kojima je objasnio svoje stavove o prijetnji multikulturalnosti.

No, analiza dokumenata dovela je iskusnog stručnjaka za informatičku sigurnost Rolfa Frøysa do spoznaje kako neki linkovi ne vode ni na jednu web-adresu, uključujući i 'underground' stranice koje nisu dostupne javnosti.

Frøysa je objasnio da je velik dio manifesta koji je Breivik objavio zapravo plagijat sličnog dokumenta čiji je autor Unabomber, odnosno Ted Kaczynski, američki poštanski bombaš koji se borio protiv 'industrijskog društva i njegove budućnosti'. U njegovom manifestu objavljenom 1995. godine nalazio se kod koji nije dešifriran punih deset godina.

Detaljnom analizom kodova Frøysa je došao do zaključka da bi kodovi zapravo mogli biti GPS-koordinate, a kada je jedan od njih upisao u Googleove karte, rezultat je bila željeznička postaja u središtu Liverpoola.

Kako je Breivik objavio da je on samo dio raširene mreže ekstremnog desnog krila, analitičari su svoje spoznaje odmah prenijeli policiji, koja u suradnji sa svojim europskim kolegama nastavlja raditi na slučaju. (Agencija VLM)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene