Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Norveški krvnik Anders Behring Breivik sve je ogorčeniji na uvijete u zatvoru. Njegov odvjetnik prenosi kako se on sad žali na sustavno mučenje.


Brevik služi maksimalnu kaznu zatvora u trajanju od 21 godine, za pokolj u kojem je ubio 77 osoba, a jučer je putem odvjetnika uložio n ovu žalbu na svoje zatvorske uvjete.

Vezani članci Slika nije dostupna Suđenje Breiviku počinje 16. travnja 2012. Slika nije dostupna Obitelji žrtava norveškog krvnika posjetile otočić Utoeyu

>> Breivik pismom upozorava na svoje 'patnje': Evo što ga izluđuje u zatvoru!

Žalbu je poslao ministrici pravosuđa Greti Faremo te upravitelju zatvora Ila, u kojem se nalazi, Knutu Bjarkeidu. Breivik u žalbi piše kako predugo vremena provodi u izolaciji.

Njega iz sigurnosnih razloga drže podalje od ostatka zatvoreničke populacije, odnosno u ćeliji koja ima svoje dvorište za vježbanje, gdje mu je dozvoljeno da provede sat vremena svaki dan.

Breivik se žali i na manjak ponude aktivnosti u zatvoru, neprestana pretraživanja tijela te gotovo potpunu zabranu izražavanja - a sve to, prema riječima njegovog odvjetnika, krši norveški zakon koji zabranjuje sustavno mučenje, prenosi The Local.

'Bez obzira kakvo ste kriminalno djelo napravili, ne bi vas se trebalo podvrgavati degradirajućem tretmanu, za kojeg ne postoji nikakva osnova', zaključio je Breivikov odvjetnik Tord Jordet. 'Postoje pravila koja upravljaju zatvorskim sustavom i ona bi se trebala primjenjivati na sve jednako', dodao je.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook