Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Frustriran u zatvoru

Breivik pismom upozorava na svoje 'patnje': Evo što ga izluđuje u zatvoru!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Norveški je masovni ubojica Anders Breivik optužio zatvorske čuvare da ga pokušavaju navesti na samoubojstvo, otežavajući mu uvjete života u zatvoru.

Anders Behring Breivik, norveški masovni ubojica, napisao je pismo od 27 stranica i uputio ga zatvorskim čuvarima. 'Da nisam izrazito strpljiva osoba, vrlo bih vjerojatno poludio iz čiste frustracije', napisao je Breivik u svom pismu. 'Međutim, svaka osoba ima granice do kojih nešto može podnositi', dodao je.

Pročitajte i ovo Dostava pošiljaka: Ilustracija - 5 Gdje je zapelo? Je li ovo rekord? Poslali pošiljku na kratku relaciju, nevjerojatno koliko je putovala: "Čak i u vrijeme rata je pošta funkcionirala točno u dan" Prosvjed hrvatskih poljoprivrednika - 3 Nezadovoljni uvjetima Hrvatski poljoprivrednici spremni na novi veliki prosvjed: "Ako će ići oni, ići ćemo i mi"

Zaštitari, naime, ne poštuju Breivikov brižno i detaljno u minutu isplanirani dnevni raspored. Usto mu, navodi u pismu, poslužuju hladnu kavu i uskraćuju mu slatkiše. Prema pisanju The Stara, Breivik smatra da mu i ravnatelj zatvora namjerno zagorčava život, jer ga osobno prezire i želi mu se osvetiti.

>> Breivik se zaljubio? Masovni ubojica očaran neonacistkinjom

Optuženiku smeta i to što ga straža promatra kad guta vitaminske tablete, ne daju mu krpu da obriše pod u svojoj ćeliji te da ga često pretražuju zatvorske čuvarice.

'Kad perem zube ili koristim električni aparat za brijanje, uvijek me nadziru. Zbog toga sam pod velikim pritiskom da brzo završim, jer čuvari počnu tapkati stopalima izvan ćelije. Zbog toga zube perem jednom dnevno, a brijem se tek jednom tjedno, kako ne bih morao stalno trpjeti tu torturu', napisao je Breivik.

'Ovo je norveški Abu Ghraib, a ovi se uvjeti tako marljivo kriju od očiju javnosti, da se slučajno ne bi posramilo norveško hvaljenje najhumanijim zatvorskim uvjetima na svijetu', frustriran je Breivik. Abu Ghraib je irački zatvor, koji je postao poznat 2004. godine, kad su iz njega procurile fotografije na kojima su američki vojnici mučili zatvorenike.

Ellen Bjercke, glasnogovornica zatvora u kojemu se Breivik nalazi, kazala je kako on nema nikakav poseban nadzor ili tretman čuvara. Breivik je svoje pismo, osim na čuvare zatvora, poslao i na adrese nekoliko uglednih norveških i svjetskih medija, kako bi ih uputio u svoje patnje.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene