Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Policija se ne slaže s odvjetnikom

'Breivik je apsolutni zlikovac, a ne mentalno bolesna osoba'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Norveški krvnik Anders Behring Breivik nije lud, već jednostavno u potpunosti zla osoba, tvrdi ravnateljica norveške policije.

Anders Behring Breivik je duševno zdrava, ali potpuno zla osoba, izjavila je ravnateljica norveške policijske sigurnosne službe Jane Kristiansen i naglasila da za sada nema dokaza da je norveški krvnik, koji je prošlog petka u dva napada ubio 76 ljudi, bio povezan sa drugim ćelijama u zemlji ili Velikoj Britaniji.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Oko produljenja pritvora Breivik na novom sudskom saslušanju Slika nije dostupna Okrenuli ploču Norveška policija skrušeno priznaje za Breivika: Krivo smo procijenili prioritete i pogriješili smo

'Nemamo naznake da je on bio dio šireg pokreta ili da je bio u vezi s drugim ćelijama ili da postoje druge ćelije', rekla je Kristiansen, ističući da je u okviru ovog slučaja to glavni predmet istrage. U medijskim izvještajima, koji su se pozivali na Breivikov 'manifest', objavljen na dan napada, govorilo se o tome da je on bio povezan sa britanskom ekstremnom desnicom i da je bio u kontaktu sa Engleskom ligom obrane (EDL).

Kristiansen je rekla da u istrazi o tome je li ovih kontakata uistinu bilo, pored norveške policije sudjeluje i britanska protuobavještajna i sigurnosna služba MI5. Krajnje desničarska stranka EDL negirala je da je bila u kontaktu sa norveškim krvnikom. Breivikov odvjetnik Geir Lippestad izjavio je jučer da sve u vezi sa ovim slučajem ukazuje na to da je njegov klijent mentalno poremećena osoba, a da će se liječničkim analizama utvrditi njegovo psihijatrijsko stanje.

Međutim, ravnateljica norveške policijske sigurnosne službe misli drugačije, javio je AFP. 'Radila sam kao odvjetnik obrane i po mom mišljenju, jasno je da je riječ mentalno zdravoj osobi, jer je predugo bio potpuno fokusiran i sasvim je precizno djelovao', rekla je Kristiansen, ističući da je, prema njenom mišljenju, riječ o 'potpuno zloj' osobi.

Breivik je na prvom jučerašnjem saslušanju priznao da je izvršio i napad u Oslu, u kojem je u eksploziji poginulo osam osoba, i napad na otoku Utoya, gdje je ubio najmanje 68 osoba. On, prema riječima odvjetnika, do sada nije pokazao da se kaje zbog zvjerstva koje je počinio.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene