Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Brazilske vlasti najavile su da namjeravaju poslati posebne sigurnosne snage na ulice pet velikih brazilskih gradova kako bi kontrolirale prosvjede na kojima građani traže bolje funkcioniranje javnih službi i smanjenje korupcije.


Snage će biti poslane u Rio de Janeiro, Belo Horizonte, Salvador,Fortalezu i glavni grad Brasiliu. Svi su ti gradovi domaćini nogometnih utakmica Kupa Konfederacija koji se trenutačno igra u Brazilu, piše BBC, koji je najprije objavio da se radi o vojnim snagama, a sada izvještava o National Public Security Force (FNSP).

Vezani članci Sudar Zabio se u policijsko vozilo i prevrnuo ga, sudar za dlaku promašio slučajnog prolaznika Spaljivanje Amazonske prašume (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Brazil šalje vojsku radi zaštite Amazonije - Aktivisti optužuju predsjednika Bolsonara da potiče zločinački lobi ilegalnih drvosječa

Radi se o sigurnosnim postrojbama osnovanim 2004. godine koje čine jednu od niza sigurnosnih brazilskih snaga. Nalaze se pod izravnim zapovjedništvom šefa brazilske savezne policije, a koriste se u slučajevima socijalnih nemira i svom situacijama kada je ugrožena javna sigurnost i red. 

Najava slanja posebnih sigurnosnih snaga na ulice stigla je nakon najnovijih nereda i sukoba između policije i prosvjednika u Sao Paolu. U brazilskom ministarstvu pravosuđa kažu kako je Recife jedini grad domaćin utakmica Kupa Konfederacija kojinije zatražio pomoć vojske. Izvor iz ministarstva tvrdi kako će lokalne vlasti biti te koje će odlučiti koliko dugo će vojne snage ostati na ulicama.

>> DIRLJIV VIDEO Policajci nisu htjeli na svoje sunarodnjake...

Brojne trgovine i banke u Sao Paolu, najvećem brazilskom gradu, napadnute su u utorak od strane maskiranih grupa aktivista, koji su se okrenuli i protiv prosvjednika koji su pokušali zaustaviti nasilje. Radi se o posljednjem u nizu prosvjeda koji su posljednjih dana održani u 10-ak brazilskih gradova.   

Brazilska predsjednica Dilma Rousseff komentirala je prosvjede rekavši da je ponosna što se toliko velik broj ljudi bori za bolju državu.

Podsjetimo, povod prosvjedima, najvećim od 1992. godine, bilo je ogorčenje građana povišenjem cijena usluga javnog prijevoza u Sao Paolu, no pravi razlozi nezadovoljstva koje građani sada iskazuju i na ulicama brazilskih gradova je okorjela korupcija kojom je prožet cijeli sustav javnih institucija, sveprisutno siromaštvo te visoki troškovi života.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook