Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Glavni tužitelj Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju Serge Brammertz ponovio je kako očekuje da će sva četvorica optuženika pred ovim sudom, koji su još u bijegu, biti privedeni te da ne može zamisliti prestanak rada Tribunala prije nego se to dogodi, naglasivši da u njihovu privođenju očekuje suradnju zemalja regije.


'Teško mi je i zamisliti da će ICTY jednog dana zatvoriti vrata bez privođenja preostalih optuženika, a posebice Radovana Karadžića i Ratka Mladića', izjavio je Brammertz u Sarajevu, gdje je boravio u dvodnevnom posjetu.

Vezani članci Slika nije dostupna Haški tužitelj Serge Brammertz završio posjet Beogradu Slika nije dostupna Brammertz: Nužno uhititi preostalu četvoricu haških bjegunaca

Glavni tužitelj Haaškog tribunala u protekla je dva dana razgovarao s članovima Predsjedništva BiH, pravosudnih i policijskih tijela te zemlje te s članovima udruga koje okupljaju obitelji žrtava rata.

Sastao se i s Visokim predstavnikom za BiH Miroslavom Lajčakom, koji je novinarima kazao kako je Brammertzu obećao punu osobnu kao i potporu svog ureda (OHR) u ispunjenju mandata ICTY-a.

'To je jedan od mojih prioriteta', kazao je Lajčak dodajući kako su utvrđivanje prave istine o ratu te uspostava pravde temelj za svaki napredak u BiH.

Tužitelj Brammertz je podsjetio kako je posjetom Hrvatskoj prošlog tjedna te ovotjednim boravkom u BiH tek započeo posjet zemljama regije s ciljem procjene razine njihove suradnje s ICTY-em.

'Nadam se da ću uskoro i u Srbiju', kazao je Brammertz pojašnjavajući kako će tek nakon toga moći donijeti novu ocjenu o dostignutoj suradnji lokalnih vlasti s Haaškim tribunalom.

Istaknuo je ipak kako već sada može kazati da od zemalja regije i dalje očekuje da učine sve što mogu ne bi li se preostali bjegunci priveli pravdi.