Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Uhićenje četvorice optuženika koji su još u bijegu prioritet je za Tužiteljstvo Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY), izjavio je glavni tužitelj Serge Brammertz.


"Ratko Mladić, Radovan Karadžić, Goran Hadžić i Stojan Župljanin moraju konačno doći pred lice pravde", izjavio je Brammertz u intervjuu koji je u subotu objavilo sarajevsko Oslobođenje.

Vezani članci Mirko Drašković Objavili listu najtraženijih bjegunaca u Europi, među njima i Hrvat: Već 10 godina izmiče zatvorskoj kazni na koju je osuđen zbog silovanja Slika nije dostupna Od 14 uhvaćenih traženih kriminalaca, 8 ih je pronađeno putem interneta

Brammertz je istaknuo da će se u naporima za privođenje ove četvorice optuženih za najteže ratne zločine oslanjati na pomoć međunarodne zajednice, ali i svih zemalja bivše Jugoslavije, što uključuje i njihove obavještajne i policijske službe.

Potvrdio je da o uhićenju preostalih bjegunaca ovisi i okončanje rada ICTY-a, podsjećajući kako je već sada posve sigurno da će se neki žalbeni postupci produžiti i na 2011. godinu pa ne treba očekivati da će Haaški sud zatvoriti vrata 2010. godine kako je planirano.

Komentirajući suradnju Srbije s ICTY-jem, Brammertz je potvrdio da i dalje vrijedi negativna ocjena koju je u prosincu 2007. Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda dala njegova prethodnica Carla del Ponte.

"Ta ocjena još vrijedi jer nije bilo novih elemenata koji bi
opravdali njezinu promjenu", kazao je glavni tužitelj ICTY-a dodajući da se nova ocjena može očekivati tek nakon njegova sastanka u ožujku s predstavnicima zemalja regije zaduženih za suradnju s Haaškim sudom.

Brammertz je najavio da će u predstojećem razdoblju blisko surađivati i s predstavnicima svih institucija zemalja regije koje istražuju ratne zločine jer je nužna razmjena dostupnih informacija kao i prebacivanje odgovarajućih istražnih materijala.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju