Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon neuspjeha s velikim

Curenje nafte pokušat će zaustaviti smećem

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Naftna mrlja u Meksičkom zaljevu došla je na svega pet kilometara od obale američke savezne države Alabame.

Ta činjenica obnovila je osjećaj hitnosti kod američkih vlasti i British Petroleuma da se hitno nešto napravi u spriječavanju istjecanja nafte u Meksičkom zaljevu. Podsjetimo, eksplozija na naftnoj bušotini BP-a, koja je izazvala ovu ekološku katastrofu, dogodila se 20. travnja, a otad u more svakodnevno istječe 757.000 litara nafte.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Eksplozija naftne platforme Godišnjica katastrofe: 'Bila je to najgora godina našeg života' Slika nije dostupna Treća nije sreća ‘Top kill’ je propao, prelazi se na novu metodu

>> 'Zvono' se moralo dići zbog formiranja kristala

Vatrogasci na otoku Dauphin, koji se nalazi na svega pet kilometara od obale Alabame, jučer su iz mora čistili kuglice nafte veličine golf loptice, a pronašli su i mnoštvo uginulih ptica. Samo dan nakon neuspjelog pokušaja da se ogromnim kontejnerom, veličine zgrade od četiri kata, pokuša zaustaviti curenje nafte u more, iz BP-a su objavili kako će pokušati ponovno s istom metodom, no s manjim kontejnerom, piše Associated Press. Plan s njihovim ogromnim kontejnerom propao je, jer su se na njegovom vrhu počeli stvarati ledeni kristali, koji su povećali njegovu plovnost. Novi kontejner, trebao bi biti postavljen sredinom tjedna.

Još jedno rješenje, o kojem razmišljaju u BP-u, jest i pokušaj da se začepi rupa iz koje istječe nafta, pomoću 'smeća', odnosno gume i drugih materijala. Dosad je u more isteklo oko 13 milijuna litara nafte, a ukoliko nafta nastavi curiti istim tempom do kraja mjeseca, ova će ekološka katastrofa prerasti i onu Exxon Valdeza, u kojoj je u more isteklo čak 41 milijun litara nafte.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene