Obavijesti Video Pretražite Navigacija
klinike u Turskoj

Otrovano 67 pacijenata zbog popularnog tretmana: Prijeti im paraliza ili čak smrt

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Hitno upozorenje izdano je zbog jeftinog postupka mršavljenja botoksom u Turskoj nakon što je 67 pacijenata iz Europe oboljelo od botulizma. Ako se ne liječi, može imati teške posljedice - paralizu, pa i smrt.

Šezdeset i sedam pacijenata iz cijele Europe oboljelo je od botulizma nakon što je primilo injekcije botoksa u dvije odvojene klinike u Turskoj.

Riječ je o tretmanima za mršavljenje, a zdravstvene vlasti izdale su hitno upozorenje zbog postupaka zabilježenih u turskim klinikama. 

Stanje, koje može biti opasno po život, uzrokovano je toksinima koje proizvode bakterije. 

Pročitajte i ovo Provjereno istražuje injekcije botoksa (Foto: Provjereno) - 20 Broj žrtava svakodnevno raste Injekcija koja pomaže istovremeno i uništava živote: ''Bili su šokirani jer sam još uvijek živa''

Svi slučajevi zabilježeni su između 22. veljače i 1. ožujka 2023. godine, piše Daily Mail. Botoks i botulizam potječu od toksina koje proizvodi Clostridium botulinum. Kada se botoks nepravilno primjenjuje, mogu se pojaviti simptomi botulizma, kao što su slabost i poteškoće u disanju ili gutanju. Ako se hitno ne liječi, botulizam može dovesti do paralize, pa i smrti.

Svi oboljeli pacijenti dobili su botoks za želudac koji paralizira mišiće probavnog sustava i tako im usporava probavu. Turske klinike svoje usluge pacijentima koji žele smršavjeti nude za samo 970 eura, dok su u Europi i SAD-u takve usluge znatno skuplje.

Slučajevi u Turskoj, Njemačkoj, Austriji

Dok je većina poznatih slučajeva bila blaga, nekoliko je pacijenata primljeno u bolnicu. Europska zdravstvena organizacija savjetuje svim pacijentima koji su unutar ranije navedenih datuma napravili postupak mršavljenja botoksom da se odmah jave liječniku, osobito ako počnu osjećati simptome botulizma.

Najviše slučajeva zabilježeno je u Turskoj (53), ali ih je bilo i u Njemačkoj (12),  Austriji i Švicarskoj. Turske vlasti otkrile su većinu slučajeva u dvije klinike, 60 slučajeva povezno je s privatnom bolnicom u glavnom gradu Istanbulu, a tri s privatnom bolnicom u Izmiru.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna nudila niz usluga U Slavonskom Brodu uhvaćena lažna liječnica iz Srbije, botoksirala je žene bez dozvole

Otkriveno je da se u klinici koristi licencirani botoks, ali nije posebno odobren za liječenje pretilosti. Otada su obustavljene sve aktivnosti unutar tih bolničkih odjela te je pokrenuta istraga.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene