Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U Bosni i Hercegovini su se rasplamsali napadi bošnjačkih dužnosnika i intelektualaca na upotrebu hrvatskog jezika u programima Radiotelevizije Federacije BiH.


Mostarski Dnevni list je u petak objavio preslik dokumenta, kojeg je potpisao generalni direktor RTV Federacije BiH, upućenog vodstvu jedine novinske agencije u BiH na hrvatskom jeziku NINA-e, a u kojem se navodi da se raskida Ugovor s ovom novinskom agencijom jer "RTV Federacije BiH više nema potrebe preuzimanja servisa vijesti na hrvatskom jeziku".

Vezani članci Valentin Inzko Stupio na snagu zakon zbog kojeg Dodik prijeti odcjepljenjem: Za negiranje genocida do pet godina zatvora Provjed u povodu četvrte godišnjice smrti Dženana Memića Oslobodili dvojicu optuženih za smrt Dženana Memića, njegova sestra prozvala tužiteljicu: "Mora biti uhićena"

To je razbjesnilo Hrvatsku stranku prava BiH (HSP Đapić-Jutrišić) koja je oštro prosvjedovala na odluku vodstva Federalne Radiotelevizije da otkaže preuzimanje vijesti NINA-e. 

"Držimo da je ovaj potez Federalne televizije još jedan udar na ionako slabu zastupljenost hrvatskog jezika u programima te medijske kuće", navodi se u priopćenju HSP-a BiH (Đapić-Jurišić).

Ovom otkazivanju servisa vijesti na hrvatskom jeziku prethodila je nedavna optužba na račun Federalne televizije jednog od vodećih bošnjačkih intelektualaca, Abdulaha Sidrana, koji je rekao kako je "jezik na Federalnoj televiziji proustaški".

Takvom Sidranovom stajalištu energično se suprostavio jedan od vodećih hrvatskih intelektualaca u BiH Ivan Lovrenović, rekavši za Sidranov istup da je "politička gadost".