Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Bošnjacima smeta hrvatski jezik na federalnoj RTV

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Bosni i Hercegovini su se rasplamsali napadi bošnjačkih dužnosnika i intelektualaca na upotrebu hrvatskog jezika u programima Radiotelevizije Federacije BiH.

Mostarski Dnevni list je u petak objavio preslik dokumenta, kojeg je potpisao generalni direktor RTV Federacije BiH, upućenog vodstvu jedine novinske agencije u BiH na hrvatskom jeziku NINA-e, a u kojem se navodi da se raskida Ugovor s ovom novinskom agencijom jer "RTV Federacije BiH više nema potrebe preuzimanja servisa vijesti na hrvatskom jeziku".

Pročitajte i ovo Akcija preimenovanja 31 godinu poslije Mirni prosvjed u Zagrebu povodom obljetnice masakra u Ahmićima Glasanje u Mostaru za Hrvatski sabor XI jedinica Otvorena birališta za Hrvatski sabor: U BiH registrirano više od 200.000 glasača

To je razbjesnilo Hrvatsku stranku prava BiH (HSP Đapić-Jutrišić) koja je oštro prosvjedovala na odluku vodstva Federalne Radiotelevizije da otkaže preuzimanje vijesti NINA-e. 

"Držimo da je ovaj potez Federalne televizije još jedan udar na ionako slabu zastupljenost hrvatskog jezika u programima te medijske kuće", navodi se u priopćenju HSP-a BiH (Đapić-Jurišić).

Ovom otkazivanju servisa vijesti na hrvatskom jeziku prethodila je nedavna optužba na račun Federalne televizije jednog od vodećih bošnjačkih intelektualaca, Abdulaha Sidrana, koji je rekao kako je "jezik na Federalnoj televiziji proustaški".

Takvom Sidranovom stajalištu energično se suprostavio jedan od vodećih hrvatskih intelektualaca u BiH Ivan Lovrenović, rekavši za Sidranov istup da je "politička gadost".

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene