Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Srebrenički Bošnjaci koji su se sredinom travnja preselili u Sarajevo i tamo podigli izbjegličko naselje kako bi prosvjedovali zbog uvjeta u kojima žive i općeg stanja u Srebrenici, potvrdili su u srijedu kako su odlučili napustiti šatore i vratiti se svojim domovima.


Nekoliko desetaka muškaraca, žena i djece smjestivši se pod šatore pokušali su dobiti potporu političara i javnosti za svoje zahtjeve da se Srebrenica izdvoji iz sastava Republike Srpske i stavi pod izravnu upravu države.

Vezani članci Pogled iz zraka na poplavljeno područje Sarajeva - 1 FOTO Pogledajte kako izgleda područje Sarajeva nakon velikih poplava: Aktiviralo se i klizište Jasmina Hostert od opkoljenog Sarajeva do Bundestaga U ratnom Sarajevu ostala bez ruke, danas je zastupnica u Bundestagu: "Otkako imam njemačko prezime..."

Predsjednik Inicijativnog odbora za posebni status Srebrenice Ćamil Duraković kazao je novinarima kako je očevidno da tu potporu nisu dobili.

"Stranka demokratske akcije (SDA) odustala je od potpore koju nam je prvobitno davala", kazao je Duraković dodajući kako su on i njegovi sugrađani razočarani ali i iscrpljeni teškim životom pod šatorima.

Dalji ostanak u šatorskom naselju pod sadašnjim uvjetima smatraju besmislenim no Duraković ističe kako su nešto ipak uspjeli postići.

Pri tom je pomenuo imenovanje posebnog međunarodnog koordinatora koji treba pomoći gospodarski oporavak Srebrenice kao i odluku bivšeg Visokog predstavnika Christiana Schwarz-Schillinga da nametne zakon o državnoj skrbi za memorijalni kompleks podignut u znak sjećanja na oko 8.000 Bošnjaka žrtava genocida iz srpnja 1995.

Toj Schwarz-Schillingovoj odluci i dalje se protive vlasti Republike Srpske.

Najviši dužnosnici tog entiteta su u srijedu u zajedničkoj izjavi
ustvrdili kako je Visoki predstavnik zapravo pokušao izdvojiti
Srebrenicu iz RS a odlukom o statusu memorijalnog centra u Potočarima "ohrabrio ekstremiste i njihovu retoriku".

Novog Visokog predstavnika Miroslava Lajčaka pozvali su da "uvaži realnost" te da u svom mandatu ne nameće bilo kakva rješenja.

Sam Lajčak kazao je u srijedu u Sarajevu kako će to pitanje i
postupanje političara iz Banje Luke raspraviti već ovog tjedna kada se s njima sastane.

"Nisam sretan zbog reakcija iz RS", kazao je Lajčak istaknuvši kako drži da je odluka njegovog prethodnika o Potočarima bila potpuno opravdana.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju