Obavijesti Video Pretražite Navigacija
konzervativci podijeljeni

Boris Johnson leti za Britaniju kako bi pokušao dobiti natrag stari posao, izviždali ga putnici u avionu

Boris Johnson
Boris Johnson Foto: AFP
Boris Johnson leti natrag u Britaniju jer razmišlja o smionom pokušaju osvajanja drugog premijerskog mandata samo nekoliko tjedana nakon što je bio prisiljen odstupiti, a neki kolege upozoravaju da bi njegov povratak mogao stvoriti još više političkog kaosa.

Potencijalni kandidati za novog premijera pošto je Liz Truss dramatično podnijela ostavku u četvrtak nakon samo šest tjedana na vlasti, počeli su lobirati kako bi tijekom vikenda osigurali dovoljno nominacija za ulazak u utrku za vodstvo prije isteka roka u ponedjeljak.

Johnson, koji je bio na odmoru na Karibima kad je Truss dala ostavku i nije ništa javno rekao o tome želi li natrag svoj stari posao, dobio je potporu desetaka konzervativnih zastupnika, ali mora osigurati stotinu glasova koliko je potrebno za sudjelovanje u utrci za novog premijera.

Ministar trgovine James Duddridge rekao je u petak da mu je Johnson rekao da je spreman i da će se bivši čelnik vratiti u Britaniju u subotu. Johnsona su izviždali neki putnici u zrakoplovu za Britaniju, prema novinaru Sky Newsa na letu.

Bilo bi to izvanredno političko uskrsnuće za bivšeg novinara, koji je napustio dužnost obavijen skandalom, ali gunđajući da su njegovi kolege "promijenili pravila na pola" utrke - što je bila kritika na račun konzervativnih zastupnika koji mu nisu dopustili da odsluži cijeli mandat.

Pročitajte i ovo Liz Truss Od trijumfa do kraha Pogledajte kako svjetski mediji pišu o ostavci Liz Truss: "Žrtveni jarac za propalu politiku"

Bivša ministrica obrane Penny Mordaunt postala je prva kandidatkinja koja je službeno objavila da se namjerava kandidirati za sljedeću čelnicu Konzervativne stranke, ali Johnson i Rishi Sunak, nekoć njegov ministar financija, predvode potencijalne kandidate uoči glasanja sljedećeg tjedna.

Mogućnost povratka Johnsona u vladu polarizirajuće je pitanje za mnoge u Konzervativnoj stranci, koja je duboko podijeljena nakon što je u šest godina ispratila četiri premijera.

Za neke konzervativne zastupnike Johnson je pobjednik glasanja, a za druge je toksičan i pitanje je može li uvjeriti desetke zastupnika koji su ga napustili da je on sada osoba koja može ujediniti stranku.

"Spirala smrti"

Bivši vođa konzervativaca William Hague rekao je u petak da je Johnsonov povratak vjerojatno najgora ideja koju je čuo u gotovo pola stoljeća kao član stranke. Rekao je da bi to dovelo do "spirale smrti" za konzervativce.

Ako Johnson uspije osigurati potreban broj nominacija, vjerojatno će se sučeliti sa Sunakom, koji je dao ostavku na mjesto njegovog ministra financija u srpnju, tvrdeći da njegov bivši šef nije bio u stanju donositi teške odluke.

Pročitajte i ovo Liz Truss zapad poziva na stabilnost "Glavica zelene salate nadživjela je britansku premijerku": Nižu se reakcije na ostavku Liz Truss, neke su urnebesne

Sunak je prvi kandidat za vodstvo koji je dosegao prag od stotinu nominacija za ulazak u utrku prije isteka roka u ponedjeljak, prema medijskim izvješćima. Johnson trenutno ima otprilike polovicu te potpore.

Johnson je trenutno pod istragom parlamentarnog Odbora za povlastice kako bi se utvrdilo je li lagao Donjem domu parlamenta u vezi sa zabavama kojima se kršila karantena u zemlji uvedena zbog koronavirusa. Ako se utvrdi da su ministri svjesno obmanuli parlament, očekuje se da će podnijeti ostavke.

Utrka za četvrtog britanskog premijera u četiri godine ubrzana je kako bi trajala samo tjedan dana. Prema pravilima, samo će tri kandidata moći dospjeti do prvog kruga glasanja zastupnika u ponedjeljak poslijepodne, a do petka bi se trebalo znati tko će biti novi premijer.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene