U Italiji od jučer traje borba s požarima koji su buknuli na Siciliji. U Grčkoj su evakuirana sela zbog požara na Peloponezu, a već nekoliko dana gori i u Turskoj.

Galerija


Iznad grada Catanije nadvio se gusti dim. Brojni domovi su evakuirani i letovi privremeno obustavljeni. U samo jednom danu vatrogasci su imali oko 250 intervencija. Gašenje otežavaju vjetar i visoke temperature koje se penju i iznad 40 stupnjeva.

Četvrti dan traje gašenje požara u Turskoj u kojima je ozlijeđeno više od 60, a preminulo šest osoba. Među preminulima je dvoje vatrogasaca.

Četiri sela na sjeverozapadu Peloponeza, blizu grada Patrasa, evakuirana su, priopćili su u subotu grčki vatrogasci koji se bore s velikim šumskim požarom što je buknuo zbog visokih temperatura.

Požar u Turskoj - 2 Vatrena stihija guta sve pred sobom: Poginule tri osobe, na tisuće vatrogasaca pokušava obuzdati požar

Sicilijanski grad Catania, poznat po baroknoj arhitekturi, smješten je na istočnoj obali otoka na padinama Etne.

Požari su zahvatili područje Catanije koje gleda prema moru, poharavši pritom lokalno ljetovalište La Capanninu. Na fotografijama s plaže objavljenim na društvenim mrežama vide se izgorjeli suncobrani i ležaljke.

Uz temperature koje su dosegnule i 40 Celzijevih stupnjeva, vrući vjetar je pospješio širenje požara po cijelom otoku. Lokalni mediji javljaju o velikim požarima i u pokrajini Palermu.

Početkom tjedna požari su zahvatili različite dijelove južne Europe, uključujući Španjolsku i južne regije Turske te su poharali talijanski otok Sardiniju.

Požar, Ilustracija VIDEO Italija se bori s požarima na Sardiniji: Od Europe zatražili kanadere, evakuirane stotine ljudi

Da bi ukrotila požare na Sardiniji, Italija je bila primorana zatražiti pomoć Europske unije, koja je u ponedjeljak onamo poslala četiri kanadera. Iz opožarenog područja evakuirano je više od 350 ljudi.

Požari i dalje haraju Turskom

Gotovo stotinu požara buknulo je ovaj tjedan u dijelovima južne i zapadne Turske, u kojoj su širenje vatre pospješili vrućina i jak vjetar. Broj smrtno stradalih u požarima u Turskoj u subotu je porastao na šest, a dva vatrogasca izgubila su život nastojeći staviti pod kontrolu požar u Manavgatu, objavio je turski CNN.

Požar, Ilustracija Šumski požar prijeti naseljenim područjima blizu ljetovališta u Turskoj, u bolnicama završilo više od 60 ljudi

Na satelitskim je snimcima vidljiv dim požara u Antaliji i Mersinu koji se proširio sve do Cipra, udaljenog oko 150 kilometara. U vrućim ljetnim mjesecima požari su uobičajeni na jugu Turske, no lokalne vlasti kažu da su zadnji požari zahvatili puno veće područje nego ikada dosad.

S obzirom na smrtonosne toplinske valove, poplave i šumske požare koji su česti u cijelom svijetu, sve je više poziva međunarodne zajednice da se poduzmu hitne mjere koje će pridonijeti smanjenju emisije ugljičnog dioksida, zbog čega nam se planet zagrijava.

Turski ministar poljoprivrede i šumarstva Bekir Pakdemirli rekao je da je u posljednja četiri dana u zemlji izbilo ukupno 98 požara, od kojih je 88 pod kontrolom.

Požari i dalje haraju južnim obalnim pokrajinama Adanom, Osmanijom, Antalijom, Mersinom i zapadnom obalnom pokrajinom Muglom, popularnim ljetovalištem domaćih i stranih turista u kojoj su ovaj tjedan neki hoteli evakuirani.

U Grčkoj evakuirana sela zbog požara na Peloponezu

Za gašenje požara u okolici Zerije mobilizirano je 95 vatrogasaca, 33 kamiona, četiri protupožarna zrakoplova i helikopteri, rekli su vatrogasci.

Vlasti su putem mobitela upozorile stanovnike da moraju napustiti sela Zeriju, Kamares, Achaias i Labiri.

Poruke o eventualnom prihvatu ozlijeđenih poslane su i bolnicama u Patrasu i u obližnjem Aigiju, a obalna straža je upozorena da se pripremi za eventualno spašavanje kupača koje bi mogao gušiti dim od požara.

Autocesta na tom području i most Rio-Antirio koji Peloponez povezuje s kontinentalnom Grčkom zatvoreni su za promet, objavila je grčka novinska agencija ANA.

Grčke šume gore svake godine, a širenju požara pridonose visoke temperature i snažan vjetar.

Grčku je u petak zahvatio novi toplinski val s temperaturama od 42 do 44 Celzijeva stupnja, navode grčke meteorološke službe.

Prije nekoliko dana u požaru je oštećen most Penteli, blizu grčkoga glavnog grada.

U srpnju 2018. sto dvije osobe su poginule u obalnom gradu Matiju blizu Atene što je najveći broj žrtava u požaru u toj zemlji.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr