Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Objavili istražitelji

Bombaški napad na koncertu Ariane Grande u Manchesteru mogao se spriječiti

Propuštena je značajna prilika da se poduzmu radnje koje su mogle spriječiti smrtonosni samoubilački bombaški napad na kraju koncerta pop-pjevačice Ariane Grande u engleskom gradu Manchesteru 2017., zaključila je istraga u četvrtak.

Ubijene su 22 osobe, među njima osmogodišnje dijete, a više od 200 ih je ozlijeđeno nakon što je muškarac aktivirao bombu ručne izrade u Manchester Areni kad su roditelji počeli pristizati po svoju djecu nakon nastupa američke pjevačice.

"Propuštena je značajna prilika da se poduzmu mjere koje su mogle spriječiti napad", rekao je voditelj istrage John Saunders u svojem trećem i posljednjem izvješću o bombaškom napadu, najsmrtonosnijem u Britaniji od samoubilačkih napada u londonskom javnom prijevozu 2005.

Saundersova prethodna izvješća zaključila su da je bilo ozbiljnih nedostataka i pogrešaka u osiguranju dvorane. Otkrio je i da bi jedna osoba vjerojatno preživjela da reakcija hitnih službi nije bila manjkava.

Pročitajte i ovo Roditelji prosvjeduju u Iranu bolesni umovi Stotine djevojčica namjerno otrovali plinom u školama: "Moja kći leži. Uštipnem je, ali ona ne osjeća ništa"

Pročitajte i ovo Ulaz u školu Saint-Thomas d’Aquin u Saint-Jean-de-Luzu uhićen napadač Stravičan napad šokirao Francusku: Srednjoškolac uletio u razred s nožem u ruci, učiteljicu izbo do smrti

Bombaški napad izveo je 22-godišnji Salman Abedi. Njegov mlađi brat Hashem osuđen je 2020. na 55 godina zatvora jer ga je poticao na zločin i pomagao mu.

Treći, stariji brat Ismail, osuđen je u srpnju u odsutnosti jer nije dao iskaz i sudjelovao u istrazi, već je pobjegao iz Britanije. Braća Abedi djeca su libijskih roditelja koja su emigrirala u Britaniju za vrijeme vladavine Muammara Gadafija.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene