Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bolivija je objavila da će ove godine kupiti šest borbenih zrakoplova kineske proizvodnje i deset ruskih helikoptera za suzbijanje šverca droge i kriminala.


Najavljujući odluku vlade u La Pazu, ministar obrane Walker San Miguel je demantirao da su to letjelice isključivo za vojnu namjenu.

Vezani članci Zagrebačka policija otkrila trojac koji je krao aute, kod jednog pronađena droga - 3 Policija traga za dvojicom muškaraca: Trojac krao automobile po Zagrebu, kod jednog pronađeno 28,5 kilograma marihuane Joint, ilustracija Pušio joint za vrijeme vožnje, nevezan, bez vozačke i bilo kakvog dokumenta: Dobio nevjerojatnu kaznu

Avioni kineske proizvodnje K-8 (Karakorum) bit će spremni za isporuku kroz 18 mjeseci i stajat će 58 milijuna dolara, što će Bolivija platiti uzimajući kineski kredit s rokom otplate od 20 do 25 godina.

Od 2008. godine, kada je protjerala agente američke službe za suzbijanje droge DEA, Bolivija nema radare i zrakoplovnu opremu za sprečavanje šverca zračnim putem.

'Predlažemo regionalizaciju borbe protiv droge, kako bi svaka zemlja Južne Amerike imala aktivnu ulogu', i da SAD ne 'bude gospodar u toj borbi', rekao je San Miguel.

Bolivija tek treba podići kredit od 100 milijuna dolara za kupovinu deset ruskih helikoptera za policiju.

Međutim, nedavno je objavljeno da će dio tog ruskog kredita biti potrošen za novi predsjednički avion, koji bi trebao stajati 35 milijuna dolara.

Bolivija je vojnu opremu posljednji put obnovila tijekom 1980-ih, kada su kupili borbena vozila iz Švicarske.

Bolivijski predsjednik Evo Morales naredilo je američkoj DEA-i da se povuče iz zemlje u studenom 2008. godine, nakon što ih je optužio za umiješanost u političke nemire i šverc droge.