Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Letjelica za nuklearni rat

Putin će 9. svibnja zaprijetiti Zapadu? Veliku paradu nadlijetat će avion "Sudnjeg dana"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Il-80, ili avion "Sudnjeg dana", osmišljen da se u njemu vlada u slučaju nuklearnog rata, nadlijetat će moskovsku paradu 9. svibnja.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u ponedjeljak, 9. svibnja, održat će govor na obilježavanju 77. godišnjice pobjede Sovjetskog Saveza nad nacističkom Njemačkom u Drugom svjetskom ratu.

Rusko Ministarstvo obrane priopćilo je kako će nadzvučni lovci i strateški bombarderi Tu-160 proletjeti iznad katedrale sv. Vasilija.

Zapadni dužnosnici i mediji već tjednima nagađaju što bi Putin mogao objaviti na taj, za sve Ruse vrlo simboličan dan. Govorilo se tako da će Putin do tog datuma završiti rat i proglasiti pobjedu, zatim da će proglasiti rat čime bi se omogućila mobilizacija, pa da će 9. svibnja sukobi esklirati.   

Kremlj je odbacio ta nagađanja opisavši ih kao "besmislice".

Danas The Guardian, pozivajući se na Reuters, piše kako će Putin na moskovskom Crvenom trgu indirektno poslati Zapadu upozorenje o "sudnjem danu". 

Prvi put od 2010., zapovjedni zrakoplov Il-80 "Sudnjeg dana" pridružit će se paradi vojnika, tenkova i raketa, što bi moglo predstavljati indirektnu Putinovu prijetnju.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin čuo se s bennettom Putin: "Rusija i dalje 'spremna' omogućiti evakuaciju civila iz Azovstala"

Pročitajte i ovo Kremlj Nastavak specijalne operacije "To su besmislice": Kremlj odbacio nagađanja o službenom proglašavanju rata

U slučaju nuklearnog rata, avion Il-80 ili  avion "Sudnjeg dana", kako ga kolokvijalno nazivaju, postao bi leteći zapovjedni centar ruskog predsjednika. Poznato je samo kako je prepun tehnologije, a detalji su klasificirani kao ruske državne tajne.

"Leteći Kremlj"

Moćni avion "Il-80 Maxdome" proteklih je dana u nekoliko navrata viđen u niskom letu iznad predgrađa Moskve, a službena Rusija potvrdila je kako se radi o vježbi za prelet na paradi povodom Dana pobjede.

Isti zrakoplov Vladimiru Putinu omogućuje da vlada Rusijom "iz zraka", u slučaju nuklearnog rataDivovski zrakoplov iz sovjetske ere nema prozora osim u kokpitu te je poznat i kao ''Leteći Kremlj''.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene