Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iznošenje završne riječi

Bliži se kraj dugotrajnog suđenja: Čeka li ga doživotni zatvor?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oscar Pistorius optužen je da je ubio djevojku Reevu Steenkamp 4. veljače prošle godine. On tvrdi da je mislio da puca u uljeza. Dugotrajno suđenje bliži se kraju.

Na suđenju oscaru Pistoriusu tužiteljstvo je oštro napalo sportaša. U iznošenju završne riječi zatražili su da se odbaci njegovo svjedočenje. Južnoafričkog atletičara prozvali su podmuklim svjedokom, a za njegovu verziju događaja tužitelj je rekao da je lišena bilo kakve istine. Upravo zbog toga sud, smatra tužitelj, ne bi trebao imati poteškoća s odbacivanje sportaševe verzije događaja.

Pročitajte i ovo Ognjen Božović, odvjetnik obitelji ubijene djece - 2 U svojstvu svjedoka Otac ubojice iz beogradske škole došao na sud. Njegov potez duboko povrijedio obitelji ubijene djece Slika nije dostupna Na presudu Slučaj Pistorius: Tužiteljstvu odobren priziv

'Sudu ne bi smjelo biti teško odbaciti cijeli njegov iskaz, ne zato što nije baš vjerojatno da je istinit, nego zato što je apsolutno lišen svake istinitosti', rekao je Nel.

Državni tužitelj Gerrie Nel rekao je da je sportaš neprestano krojio svoju verziju događaja jer je njegov iskaz bio 'slab', a odgovori 'nejasni'.

Tužitelj danas traži da se odbaci obrana 'blade runnera', kako su ga zbog modernih proteza nazvali obožavatelji. 'Sud mora odbiti njegove dokaze. Sud mora od optuženoga čuti vjerodostojnu verziju događaja', rekao je u završnoj riječi Nel na sudu u Pretoriji.

Nakon Nela, u petak će završna razmatranja iznijeti obrana.  Podsjetimo, Pistorius je optužen za ubojstvo djevojke Reeve Steenkamp 14. veljače prošle godine. On tvrdi da ju je zamijenio za provalnika, ali tužiteljstvo tvrdi da ju je namjerno upucao nakon svađe.

Još jedna tragedija u obitelji Pistorius

Nel koji je cijelo jutro na sudu secirao, kako je rekao, kontradiktorne dokaze koje je pružio 27-godišnji Pistorius, često je u svojoj argumentaciji tresao glavom i dizao ruke u zrak i tako pokazivao nevjericu dok je čitao sportaševo svjedočanstvo. Tužiteljstvo je uvjereno da je Pistorius dao proturječne tvrdnje o tome kako je i zašto upucao djevojku.

Mogao bi se suočiti s doživotnom kaznom zatvora

Tužitelj je optužio Pistoriusa da se predstavljao kao žrtva okolnosti.

U sudnici se prvi put pojavio sportašev otuđeni otac Henke, a došao je i otac ubijene djevojke.

Pijan i agresivan, Oscar Pistorius se potukao u noćnom klubu

Nakon Nela, završnu riječ iznijeti će obrana, odnosno odvjetnik Barry Roux.

Analitičari vjeruju da će nakon iznošenja završnih riječi sutkinja Masipa donijeti odluku u razdoblju od tjedan do mjesec dana. Ako ga sud proglasi krivim, Pistorius bi se mogao suočiti s doživotnom kaznom zatvora.

Odbije li Pistoriusovu obranu, kao što se Nel nada, sutkinja će se moći oslanjati samo na tužiteljev materijal, indicije i vjerojatnosti. (Hina/Ma.B.)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene