Prosvjedi u Bjelorusiji
Prosvjedi u Bjelorusiji Foto: Afp

Prosvjednici smatraju da su izbori održani 9. kolovoza bili namješteni kako bi Lukašenku donijeli pobjedu. Lukašenkova protukandidatkinja na izborima Svetlana Tihanovska napustila je zemlju, a oporbena čelnica Marija Kolesnikova završila je iza rešetaka.


Bjeloruska policija u subotu je privela više desetaka prosvjednika, a tisuće ljudi okupile su se na ulicama glavnoga grada Minska, tražeći puštanje na slobodu zatvorene oporbene čelnice Marije Kolesnikove.

Vezani članci Aleksandar Lukašenko Aleksandar Lukašenko zaprijetio: Zatvorit će tvornice čiji radnici sudjeluju u prosvjedu Nasilni prosvjedi u glavnom bjeloruskom gradu Minsku - 3 Policija ugušila prosvjede u Bjelorusiji, jedna osoba poginula. Lukašenkova protukandidatkinja odbila prihvatiti poraz

Masovne demonstracije već tjednima održavaju se zbog spornih predsjedničkih izbora.

Tridesetosmogodišnja Kolesnikova postala je ključna oporbena ličnost nakon što su ostali oporbeni političari zatvoreni ili su protjerani iz zemlje, među njima i Svetlana Tihanovska, Lukašenkova protukandidatkinja na izborima.

Prosvjednici smatraju da su izbori održani 9. kolovoza bili namješteni kako bi Lukašenku donijeli pobjedu te da je Tihanovska, koja je u međuvremenu, strahujući za život pobjegla u Litvu, zapravo stvarna pobjednica izbora. Lukašenko, na vlasti posljednjih 26 godina, to negira te tvrdi da iza prosvjeda stoje strane sile.

U subotu se na središnjem trgu u Minsku okupilo najmanje 5000 prosvjednika, među njima i brojne žene. Pozivale su Lukašenka na odlazak te izražavale potporu Kolesnikovoj.

Policija je počela privoditi prosvjednike nedugo nakon početka okupljanja oko podneva po mjesnom vremenu te je u policijskom kombiju u samo sat vremena završilo njih najmanje 40, kazao je Reutersu neimenovani očevidac.