Marija Kolesnikova
Marija Kolesnikova Foto: Afp

Tri bjeloruska oporbena političara, među njima Marija Kolesnikova, koji su nestali u nedjelju, stigli su na granicu Bjelorusije s Ukrajinom, ali Kalesnikava je privedena, prenose agencije Reuters i France presse pozivajući se na bjelorusku pograničnu policiju.


Maskirani muškarci priveli su Mariju Kolesnikovu u središtu Minska u ponedjeljak i odvezli je kombijem, a dvije osobe, koje su njezini suradnici, nestale su poslije, objavio je oporbeni pokret.

Vezani članci Slika nije dostupna Ukrajina se distancira od Rusije u komemoriranju pobjede nad fašizmom Slika nije dostupna Stajališta pregovarača uoči summita o Ukrajini u Minsku

Francuska agencija AFP prenosi riječi pogranične policije da je Kolesnikova uhićena na granici, a njezinim suradnicima dopušten je izlazak iz zemlje.

"Kolesnikova je u pritvoru", rekao je glasnogovornik pogranične policije Anton Bijčkovski. "Ne mogu konkretno reći zašto, ali je privedena", rekao je telefonski za Reuters pa dodao "Privedena je u vezi s okolnostima pod kojima je (skupina) napustila teritorij Bjelorusije.

Kolesnikova je posljednja od triju žena koje su sudjelovale u predsjedničkoj kampanji natječući se protiv aktualnog šefa države Aleksandra Lukašenka.

Druge dvije kandidatkinje, Svetlana Tihanovska i Veronika Cepkalo, izbjegle su iz zemlje.

Neovisni bjeloruski medij Tut.by prenio je u ponedjeljak da je 38-godišnja Kolesnikova u ponedjeljak ujutro oteta s ulice u središnjem Minsku. Ona je članica koordinacijskog vijeća Tihanovske koje traži pregovore o mirnoj predaji vlasti u Bjelorusiji.

Predstavnik Europske unije za vanjsku politiku Josep Borrell naglasio je da su bjeloruske vlasti poduzele „brutalne korake“ protiv Kalesnikave i drugih predstavnika oporbe.

EU je izbore 9. kolovoza proglasio „ni slobodnim ni pravednim“ te je više puta osudio nasilje vlasti nad prosvjednicima.