Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Projekt odobrila i vlada

Mijenjaju zakon o kažnjavanju pedofila: "Klinički protokol uključuje kemijsku kastraciju"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Predložene izmjene Kaznenog zakona u Bjelorusiji predviđaju obvezno liječenje zlostavljača djece. U planu je i kemijska kastracija pedofila.

Bjelorusija planira uključiti kemijsku kastraciju u program liječenja pedofila. Riječ je o dijelu akcijskog plana za zaštitu djece od seksualnog zlostavljanja i iskorištavanja, priopćeno je iz Ureda glavnog tužitelja. Projekt je odobrila bjeloruska vlada.

Ministarstvo unutarnjih poslova pripremilo je izmjene i dopune kaznenog zakona koje predviđaju "obvezno liječenje osoba oboljelih od pedofilije" uz njihovu sudsku kaznu, navodi se u priopćenju ureda.

Kao dio akcijskog plana, Ministarstvo zdravstva razvilo je i odobrilo "klinički protokol koji sadrži algoritam za liječenje pedofilije, uključujući korištenje kemijske kastracije", navode.

Pripremljen je i mehanizam za rehabilitaciju žrtava seksualnog zlostavljanja, piše RT.

Pročitajte i ovo Erika Valić Gnjusan slučaj Čelnica udruge za podršku žrtvama o pedofilu iz Rijeke, bivšem voditelju katoličkih skauta: "Oni se uvijek dobro ponašaju u zatvoru. Tamo nema djece"

Bjeloruski čelnik Aleksandar Lukašenko podržao je jačanje kontrole nad osobama koje su ranije bile osuđene zbog optužbi za pedofiliju. Pojačana kontrola uključuje korištenje elektroničkih narukvica.

Kemijska kastracija provodi se davanjem posebnih lijekova koji smanjuju seksualnu želju pacijenta na dulje vrijeme ili trajno.

Pročitajte i ovo Ilustracija Tijekom dvije godine Podignuta optužnica protiv 25-godišnjeg Rusa, u Zagrebu je seksualno zlostavljao dijete

U Rusiji je kemijska kastracija uvedena 2012. godine kao dobrovoljni postupak. Za njezino provođenje je potreban pristanak osobe osuđene za seksualno zlostavljanje maloljetnika.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene