Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nasljednik Plenkovićeve uzdanice

Vijeće Europe dobilo novog šefa: "Prijetilo mu se smrću i stavljen je pod policijsku zaštitu"

Alain Berset
Alain Berset Foto: Afp
Alain Berset je izabran za glavnog tajnika Vijeća Europe na idućih pet godina.

Bivši švicarski predsjednik Alain Berset (52) izabran je u utorak za glavnog tajnika Vijeća Europe na mandat od pet godina, objavila je Parlamentarna skupština VE-a. 

"Čestitke Alainu Bersetu koji je upravo izabran za glavnog tajnika Vijeća Europe na mandat od pet godina!" objavila je Parlamentarna skupština na X-u.

Pročitajte i ovo Još jedna smrt u Kaštelima - 3 100 mrtvih u 10 godina Cesta smrti uzela još jednu žrtvu, stručnjak objasnio kako riješiti problem: "To bi trebalo biti prioritet Hrvatskih cesta"

On će preuzeti dužnost 18. rujna kada će naslijediti Mariju Pejčinović Burić čiji je mandat obilježen izbacivanjem Rusije nakon invazije na Ukrajinu u veljači 2022.

Belgijac Didier Reynders, odlazeći europski povjerenik za pravosuđe i Estonac Indrek Saar, bivši ministar kulture, također su se natjecali za čelno mjesto Vijeća Europe, organizacije koja broji 46 zemalja članica. Berset je bio jedan od najpopularnijih političara u Švicarskoj kada je iznenadio sve najavivši svoj odlazak iz Saveznog vijeća krajem 2023.

Taj član Socijalističke stranke je 12 godina obnašao resor unutarnjih poslova u švicarskoj saveznoj vladi i upravo je na toj poziciji, koja pokriva zdravstvena pitanja, morao upravljati najozbiljnijom krizom u svojoj karijeri, pandemiji COVID-19.

Pročitajte i ovo Boa Fascinantno! Brazilska boa šokirala znanstvenike: "Uzgajam zmije već 50 godina i nikada nisam ovome svjedočio"

Na vrhuncu krize prijetilo mu se smrću i stavljen je pod policijsku zaštitu, što je u Švicarskoj iznimno rijetko. Berset je također dvaput bio na rotirajućem mjestu predsjednika, uglavnom protokolarnoj jednogodišnjoj funkciji.

Kao predsjednik Konfederacije, prošle je godine primio francuskog predsjednika Emmanuela Macrona u rijetkom državnom posjetu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene