Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Tko će ju zamijeniti?

Plenković: "Da ja budem premijer i ministar? Svatko ozbiljan zna razliku između šarlatanstva i ozbiljne politike"

Marija Pejčinović Burić i Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr)
Marija Pejčinović Burić i Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Marija Pejčinović Burić i Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Marija Pejčinović Burić izabrana za glavnu tajnicu Vijeća Europe. Tim povodom održava se zajednička konferencija za novinare na kojoj je, uz nju, premijer Andrej Plenković.

Premijer Andrej Plenković čestitao je ministrici Pejčinović Burić na "najvećem diplomatskom uspjehu Hrvatske" u posljednjih 30 godina.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović, Andrej Plenković - 3 Večeras u Provjerenom Ako ste ih zaboravili: Plameni jazavac, gojenac, šmrkavac, nilski konj... Nisu to klinci, nego najmoćniji političari u Hrvatskoj Ilustracija Analiza Gabrijele Kišiček Stručnjakinja o govoru Andreja Plenkovića: "To je bilo glumljeno samopouzdanje, to je daleko od trijumfa i proslave"

"Mi smo razgovarali o ovoj kandidaturi, sve što smo učinili u Europskoj uniji bilo je jako dobro primljeno. Imamo dobar feedback od zastupnika. Odluku smo donijeli kad smo shvatili da je ovo jako dobra prilika", kazao je Plenković. Dodao je da ministrica sa svojim osobnim profilom i radom nema "elementa u ovoj temi kojeg nije prošla".

"S obzirom da je poliglot, nije bilo elementa koji bi nam dao za pravo da se ona ne kandidira", dodao je Plenković.

"Svi smo lobirali za nju. Ključni rezultat je ogromno povjerenje koje nam je ukazano i koje obvezuje. Mandat počinje ove jeseni, a predstavlja veliki profesionalni, politički i svaki drugi izazov, ali predstavlja i Hrvatsku na nekim novim razinama", objasnio je.

Premijer Plenković kazao je da će odluka o nasljedniku ministrice vanjskih poslova Marije Pejčinović Burić tek biti predmet rasprave. "Ja ne mislim, kao neki drugi na hrvatskoj političkoj sceni, da je dobro akumulirati ulogu predsjednika i drugih ministara. Mislim da svatko ozbiljan zna raditi distinkciju između šarlatanstva i ozbiljne politike. Mi imamo vremena. Marija još nekoliko mjeseci čeka na početak svoje dužnosti. Naravno da ćemo i u konzultacijama s njom i svim drugim akterima odlučiti tko će ju naslijediti i kada", dodao je.

Dodao je da se sastanci odrađuju svaka dva tjedna. Osim toga, u Bruxelles stiže još jedna žena, Irena Andrassy. Plenković kaže kako se radi o jednoj od najiskusnijih diplomatkinja i još jednoj ženi. "Bitno je da na ključnim mjestima imamo žene", zaključio je.

"Nakon 70 godina osoba iz srednjoistočne Europe"

Pejčinović Burić zahvalila se svima. "Svi smo bili zauzeti budućim predsjedanjem EU-om. Bili smo skoncentrirani na posao koji se trebao obaviti kod kuće. Ovo je bila prilika sada i mislim da smo dobro odlučili", kazala je i zahvalila Plenkoviću na inicijativi i podršci.

"Put do jučerašnjeg glasanja je bio dosta kompliciran", dodala je. "Kad je nazvao glavni tajnik i rekao da imamo novu tajnicu, prolomilo se oduševljenje. VE je sazrelo za dva važna iskoraka - da se nakon 70 godina na to važno mjesto bira osoba koja dolazi iz srednjoistočne Europe. Drugi važan korak koji nije bio jednostavan je poštivanje ljudskih prava i vladavine prava i demokracije - ravnopravnost spolova. U 70 godina VE samo je jedna žena obavljala posao glavne tajnice", kazala je Pejčinović Burić. "Činjenica je da su se žene jako aktivirale oko moje kandidature", dodala je.

Kazala je kako je imenovanju prethodilo niz razgovora i intervjua. "Sigurno da je ovo povjerenje došlo na temelju onoga što su zaključili kako će tko raditi", objasnila je. "Ono što me obvezuje je činjenica da sam dobila gotovo dvije trećine glasova od prisutnih, što znači da je potpora zaista velika", kazala je Pejčinović Burić.

Kazala je da je dugo imala osjećaj kako se radi o 'bliskoj utrci'. "Moram priznati da sam u jednom trenutku razmišljala o bliskim zemljama. Kad sam vidjela koliko država imam na svojoj strani, to mi je bila indikacija da je veća šansa za mene i da zemlje žele ženu, a to mi nije bilo nebitno", objasnila je.

Timski rad u ministarstvu

Kako doznajemo, najveći joj je 'upitnik' u cijelom procesu bio tko će koordinirati pripreme za predsjedanjem EU-om. Smatra da su pripreme došle do faze u kojoj to može preuzeti netko drugi.

"Kad smo razgovarali o tome, ova prilika se nudila sada, 'zvjezde' su se poklopile i sve se poklopilo. Dobro nam je došlo i nedavno predsjedanjem Vijećem Europe. Pomoglo nam je na prepoznatljivosti", objasnila je. Dodaje kako je u ministarstvu sve timski rad.

Izabrana u srijedu navečer

Podsjetimo, Marija Pejčinović Burić, ministrica vanjskih i europskih poslova, u srijedu navečer izabrana je za glavnu tajnicu Vijeća Europe.

Dok službeno ne preuzme novu funkciju, i dalje će obnašati dužnost ministrice vanjskih poslova. U Vladi tvrde da se o njezinu nasljedniku ili nasljednici još nije razgovaralo.

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je na početku sjednice vlade još jednom čestitao Mariji Pejčinović Burić na izboru za glavnu tajnicu Vijeća Europe i rekao da se radi o fantastičnom postignuću na koje svi mogu biti ponosni.

Na samom početku sjednice Vlade u četvrtak premijer Andrej Plenković uputio je, u ime cijele Vlade i države, čestitke Mariji Pejčinović Burić, koja je u srijedu izabrana za glavnu tajnicu Vijeća Europe.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene